Morfin Bağımlılığı

Benzer İçerikler

Morfin Nedir?

Afyon’un içerisinde bulunan zehirlerin en önemlisidir. İsmi Yunan mitolojisindeki uyku ve rüya tanrısı olan morpheus’tan gelir. Kokusuz ve acıdır. Parlak, kristalize toz halinde veya tebeşir tozuna benzer yapıdadır. Beyazdan koyu kahverengine kadar değişik renklerde (fildişi, krem, v.s.) bulunabilir. Kullanımı için kapsül, blok, tablet veya sıvı şekline getirilir.

19. yy başlarında keşfedildi ve sağlıkta aktif olarak kullanıldı. Morfin, Amerika’daki iç savaşlarda tıbbi malzeme olarak kullanılmış ve yaygınlaşmıştır. Savaşın akabindeyse yaklaşık olarak 4000 asker morfin bağımlısı olarak evine dönmüştür.

İlk kullanımda dahi bağımlılık geliştirdiği için çok sakıncalıdır. Başlangıçta ağrı kesen ve sahte bir neşe veren özelliği vardır ancak bunlar gerek fizyolojik gerek psikolojik olarak geçici ve yıkıcı etkilerdir. Ağrı, sızı, bedbinlik ve ruh sıkıntıları eskisinden daha şiddetli olarak yeniden ortaya çıkar.

Uyuşukluk, sersemlik, halsizlik, uyuklama hali başlar. Kalp hızlanır, terleme ve sıkıntı artar, el ayak buz kesilir; ağız kurur, kişinin mafsalları ve belinde şiddetli ağrılar meydana gelir. Bu durum hastada ölecekmiş gibi bir heyecan yaratır ve morfin kullanımı sıklaşmaya başlar. Vücuttaki bu dengesizlik sonucu iyi duyguları oluşturan (dopamin , endorfin vb.) maddelerin üretimi durur. Ayrıca vücut dışarıdan alınan hazır maddeleri saptandığında içten imalatı keser, bu durum kişide çok ciddi bir duygusal çöküntüye sebep olur.

Belirtileri ve Etkileri

  • Aşırı uykusuzluk
  • Aşırı sinirlilik hali
  • Ellerde gözle görülür titremeler
  • Gözbebeklerinde küçülme
  • Hafızada zayıflama
  • Karar verme gücünün azalması

Sokak isimleri; Hayalperest, cevher, Amerikan kelebeği, Matmazel Emma, maymun…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Maraton Koşanlar Nasıl Beslenmeli?

Son zamanlarda koşuya olan ilgi maratonların da artması ile çoğalmış ve insanları düzenli egzersize teşvik etme açısından oldukça yaygın...