21.Yüzyılın Dahisi: Elon Musk

Benzer İçerikler

Ailesi ve Çocukluk Dönemi

Elon Musk, 1971 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Pretoria’da doğdu. Kanadalı bir annenin ve Güney Afrikalı mühendis bir babanın oğludur. Çocukluğundan itibaren bilgisayarlara ilgi duydu. 10 yaşına geldiğinde anne ve babası boşandı. Bu süreç onun daha fazla bilgisayarla vakit geçirmesine neden oldu.

Elon Musk'un Çocukluğu
Elon Musk’un Çocukluğu

IBM tarafından düzenlenen özel bir sınava girerek alınabilecek en yüksek puanı alarak bilgisayar programcılığına olan yeteneğini gösterdi. Kendi kendine programlamayı öğrendi. 12 yaşında “Blastar” adlı bir video oyunu için kod yazıp, PC and Office Technology adlı bir dergiye 500 dolara sattı.

Elon Musk kısa boylu ve içine kapanık bir çocuktu. Sıra dışı özellikleri nedeniyle okulda sürekli zorbalığa uğruyordu. Kendisini savunmak için 15 yaşında karate ve güreş öğrenmeye karar verdi. Bu tercih onu hem fiziki hem de sosyal anlamda geliştirdi.

Sürekli eleştiriye başvurun. Yaptığınız şeyin iyi düşünülmüş bir eleştirisi altın kadar değerlidir.

-Elon Musk-

Eğitimi ve Gençlik Dönemi

17 yaşındayken Güney Afrika Ordusunda askerlik yapmamak için evden ayrıldı. “Askerlik yapmakla ilgili bir sorunum yok ancak Güney Afrika ordusunda askerlik yapıp siyahi insanları bastırmaya çalışmak bana vakit geçirmek için iyi bir yol gibi görünmedi.” dedi.

Elon Musk Hakkinda

Amerikan vatandaşlığını elde etmek ve üniversite eğitimini almak için Kanada’ya gitti. Queen’s Üniversitesi’ne kabul edildi ve o yıl Kanada vatandaşlığını aldı. Başarılı akademik eğitimi nedeniyle 1992 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nden davet aldı. Bu üniversiteden ekonomi lisans diploması ve yine aynı üniversiteden Fizik yan dal diploması aldı.

Enerji fiziği alanında doktora yapmak için California’daki Stanford Üniversitesi’ne gitti. 1995 yılında Stanford Üniversitesi’nde yüksek lisansa başladı ancak 2 gün sonra yüksek lisansı bıraktı.

Cehennem gibi çalışın. Demek istediğim, her hafta 80 ila 100 saatlik haftalar geçirmelisiniz. Bu başarı şansını artırır. Başka insanlar 40 saatlik bir çalışma haftası geçiriyorlarsa ve siz 100 saatlik çalışma haftası geçiriyorsanız, aynı şeyi yapıyor olsanız bile, onların bir yılda ulaşacağı şeye 4 ay içinde ulaşacağınızı bilirsiniz.

Özel Hayatı

Elon Musk iki kez evlendi. 2000 yılında Justine Wilson ile ilk evliliğini yaptı. Çiftin bu evlilikten altı çocuğu dünyaya geldi. 2002 yılında, ilk çocukları ani bebek ölümü sendromu (SIDS) nedeniyle 10 haftalıkken öldü. Çiftin beş erkek çocuğu daha oldu. Ancak evlilikleri devam etmedi ve boşandılar.

Elon Musk Kim 1

Elon Musk, 2010 yılında aktris Talulah Riley ile evlendi. 2012’de ayrıldılar, ancak 2013’te tekrar evlendiler. 2016 yılında tekrar ayrıldılar.

2018 yılında müzisyen Grimes ile aşk yaşamaya başladı. Çiftin 4 Mayıs 2020’de bir çocuğu oldu. Musk, oğluna “X Æ A-12” adını verdiğini açıkladı. Ancak Kaliforniya Eyaleti sayı içeren bir ismi kabul etmeyeceği bildirdi. Daha sonra Musk çocuğun adını “X Æ A-Xii” olarak değiştirdi.

İş Dünyasına İlk Adımı: PayPal

Yüksek lisansı bıraktıktan hemen sonra kardeşi Kimbal Musk ile ilk şirketi Zip2 Corporation’ı kurdu. 1999 yılında bu şirketi AltaVista’ya 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında sattı.

Elon ve Kimbal Musk, Zip2 Corporation’ın satışından kazandıkları para ile çevrimiçi ödeme sistemleri X.com’u kurarak PayPal için ilk temelleri atmış oldu. Paypal 2002 yılında eBay tarafından 1,5 milyar dolara satın alındı.

Çocukluk Hayali: SpaceX ve Tesla

Büyük bir servete sahip olan Elon Musk, çocukluğundan bu yana hayali olan temiz enerji ve uzay yolculuğu için çalışmalara başladı. Nitekim 2002 yılının haziran ayında SpaceX’i, 2003 yılında ise Tesla Motors’u kurdu. Ufak çaplı yeniliklerle şirketin kapasitesini artıran Musk, birçok ilke imza atarak özel olduğunu gösterdi.

SpaceX

22 Mayıs 2012’de SpaceX şirketi insansız bir kapsülle Falcon 9 roketini uzaya fırlattı. Falcon 9 için sadece 1000 paund bütçe kullanılmıştı. Ayrıca özel bir şirketin Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderdiği ilk araç olarak tarihe geçti. SpaceX şirketi bu adımla yetinmedi ve uzay teknolojileri alanında birçok yeniliğe imza attı.

Tesla

Tesla ilk otomobilini 2006 yılında piyasaya sürdü. Roadster adlı spor otomobil tek şarjla 394 km mesafe gidebiliyordu. Şirket 2010 yılında halka arz edildi ve 226 milyon dolar gelir sağlandı. İki yıl sonra yeni tasarımlara sahip Model S adlı sedan otomobil, 2015 yılında piyasaya çıkan Model X SUV, 2017 yılında Model 3 ile otomobil dünyasının yeni yönünü tayin etti.

İlginç Notlar

  • Elon Musk, aynı zamanda SolarCity isimli bir güneş enerjisi şirketine de ortak oldu. Bu şirket ABD’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcısıdır.
  • Dünyanın en önemli kültür, moda ve politika dergisi Vanity Fair, Musk’ı “Dünyanın 1 numaralı ezber bozan adamı” seçti.
  • Google’ın kurucularından Larry Page, Musk hakkında “Bir gün servetimi bir yere bağışlamaktansa, Elon Musk’a bırakmayı tercih ederim. Adam Mars’a gitmek istiyor; dünyayı değiştirecek” dedi.
  • Dünyanın en önemli iş dünyası dergisi Forbes, 2011 yılında Elon Musk’ı “ABD’nin 40 yaş ve altı en güçlü 20 CEO’su” arasında gösterdi.
  • Elon Musk, Tesla Motors ve SpaceX için bazı haftalar, 100 saat çalıştığını açıkladı.
  • Hayır işlerine oldukça fazla önem veren Musk, 2012 yılının Nisan ayında Verme Yemini’ne (The Giving Pledge) katılarak, servetinin önemli bir kısmını hayır işlerine bağışlayacağına dair yemin etti.
  • Kardeşi Kimbal Musk, çocukluklarına dair olan anıları anlatırken Elon Musk’ın okulda zor zamanlar geçirdiğini, itilip kakıldığını anlattı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan