Ecstasy

Benzer İçerikler

Ecstasy Nedir?

Ecstasy, MDMA (3, 4 Metilen Dioksi Metamfetamin) olarak bilinen kimyasal için yaygın olarak kullanılan bir isimdir. Amfetamin, metamfetamin (uyarıcılar) veya meskalin gibi halüsinojenik kimyasal varyasyonlardan oluşur.

Ecstasy olarak satılan ilaçlar genellikle kafein, efedrin, selegilin ve ketamin gibi başka psikoaktif veya zihin değiştirici ilaçlar da içerir. Ayrıca bazılarında çok daha öldürücü olan çeşitli ilaç kombinasyonları da bulunur. Günümüzde ecstasy adı altında farklı uyuşturucu maddeler de satılmaktadır. Özellikle piyasada bir zamanlar satılan tabletlerinin içinde “bahçelerdeki sümüklü böceklerle savaşta” kullanılan bir zehre rastlanmıştır.

Ecstasy
Ecstasy

Ecstasy genellikle üstünde kuş, fil vb. resimler bulunan tabletler biçiminde satılır. Son zamanlarda tablet dışında kapsül, toz veya sıvı şekilde de üretildiği görülmektedir. Bu durum ecstasy’nin ağız yolu dışında iğne veya burundan çekme gibi farklı yöntemlerle de kullanılmasına yol açmaktadır.

Ecstasy’nin Etkileri

Ecstasy, uyuşturucu satıcıları tarafından bir kişinin zevkini ve başkalarıyla etkileşim kurma yeteneğini artıran “güvenli”, bağımlılık yapmayan ve eğlence amaçlı bir ilaç olarak pazarlanmaktadır. Ancak kısa ve uzun vadede çok ciddi olumsuz etkilere hatta ölümlere sebep olduğu bilinmektedir. Bağımlılık yapan ecstasy’nin bir kez dahi kullanılması çok sakıncalıdır. Genel olarak etkileri şunlardır;

  • Ecstasy, beyinde serotonin üreten nöronları yok eder. Serotonin; ruh hali, sosyal davranışlar, iştah, uyku, hafıza, cinsel aktivite üzerinde etkili olan beyin kimyasalıdır. Yapılan araştırmalarda ecstasy kullananlarda yedi yıl boyunca serotonin aktivitesinde düşüşler bulunmuştur.
  • Ecstasy’nin akut etkileri üç ile sekiz saat arasında sürer. Kısa süreli etkileri arasında öfori (abartılı mutluluk duygusu), zihinde ve duyguda netlik, hafiflik, uçma hissi vb. halüsinasyonlar bulunur. Ecstasy ayrıca iştahı, susuzluğu veya uyku ihtiyacını bloke eder. Bu durum kullanıcılarda şiddetli dehidrasyon veya bitkinliğe sebep olur.
  • Diğer olumsuz ve/veya tehlikeli akut etkiler ise duyarsızlaşma, yüksek kaygı, kaslarda gerginlik, istemsiz olarak diş sıkma, mide bulantısı, bulanık görme, kramp, baygınlık, titreme ve terleme, hipertansiyon, karaciğer yetmezliği, nöbet ve vücut ısısında artış. Aşırı doz kullanımlarda kalp yetmezliği veya ateş nedeniyle ölümlere rastlanmaktadır.

Yoksunluk Belirtileri

Ecstasy kullanımı kesildikten sonra boşluk duygusu, bitkinlik, baş ağrısı, baş dönmesi, depresyon, anksiyete, panik atak, uyku ve yeme bozuklukları, gerçeklikten kopuş, paranoya, vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar gibi çeşitli yoksunluk belirtileri görülür. Bu etkilerin şiddeti zaman içerisinde düşer ve kişi normale döner. Bu nedenle vakit kaybetmeden kullanımına son verilmelidir.

Çeşitli İsimleri

Ülkemizde “Çılgın Max, Mitsubishi, 007, Pıt, Roket, E, Ex, Yumurta, Pingers, Disko Bisküvisi, Pills, Hap, Şeker” gibi isimler verilmektedir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Sigara ve Tütün Bağımlılığı

"Ben bağımlı değilim." , "İstersem içmem." , "Destek almadan da bırakabilirim." , "Sigarasız yaşayamam." gibi çok güçlü ya da çok zayıf cümleleri kullanmaktan kaçının. Bu cümleler, motivasyonunuzu olumsuz etkilemekten başka bir işe yaramaz.