Kokain Nedir?

Benzer İçerikler

Güney Amerika’da yetişen koka bitkisinin (Erythroxylon Coca) yapraklarından elde edilir. İlk kez 1860 yılında Alman Kimyacı Albert Niemann tarafından koka yapraklarından ayrıştırılarak elde edilmiştir. Beyaz, kristalize, tuz gibi bir tozdur.

Kokain
Kokain

Takriben 300 kg. Koka yaprağından yarım kilo kokain elde edilir. Kokainin zararlı etkileri keşfedilmeden önce eğlence amaçlı kullanılırdı. 1903 yılına kadar Coca Cola’nın içinde de az miktarda kokain bulunmaktaydı. Müptelaları bu maddeyi toz halinde burundan çekerler veya suda eritip damarlarına zerk ederler.

Tek Kullanımı Dahi Ölümcül Olan Kokain
Tek Kullanımı Dahi Ölümcül Olan Kokain

Kokain kullanıldığı an M.S.S. (Merkezi Sinir Sistemi)’ne tesir eder. Şahsın kalp atışları artar, kan basıncı yükselir ve solunum hızlanır. Yüksek dozda kokain kullanımı, solunum felci veya kalp durmasından dolayı ölüme yol açar. Ayrıca hamilelikte kullanılan kokainin çocukta da bağımlılık yarattığı ortaya çıkmıştır. Zira ABD’de yapılan bir araştırmada her yıl 100.000 bebeğin kokain bağımlısı olarak doğduğu tespit edilmiştir.

Kokain Kullanicisinin Beyninde Meydana Gelen Degisilikler ve Iyilesme Sureci
Bu PET taramaları kokain kullanımı olan (orta ve sağ) bir bireyin beynini, kokain kullanımı olmayan bir bireyin beyniyle (solda) karşılaştırır. Kokain kullanım bozukluğu olan kişinin, kokain kullanımını bıraktıktan bir ay sonra (ortada) ve dört ay sonra (sağda) striatumda D2 dopamin reseptörü (kırmızı ile gösterilen) seviyesi, kullanmayan kişiye göre daha düşüktür. Kokain kullanıcısının beynindeki dopamin reseptörlerinin seviyesi, 4 aylık işarette (sağda) daha yüksektir, ancak kullanmayanlarda (solda) gözlenen seviyelere geri dönmemiştir. Kaynak (https://www.drugabuse.gov/)

Kokainin az miktarları dahi, kullanan şahısta zamanla alışkanlık yapar. Kokainin kullanılmasının akabinde uykusuzluk, psikolojik bozukluk, intihar teşebbüsleri gibi bozukluklar görülür. Kokainin kalp kası ve iskelet adaleleri üzerinde, direkt toksik (zehirli) tesirleri vardır. Tat alma ve dokunulduğunda hissetme kabiliyeti zamanla yok olur. Gözler rengini kaybedip morarır. Burundan çekildiğinde burunda delinme dahi görülmüştür.

Kokain Kullanıcısının Burnunda Meydana Gelen Çürüme
Kokain Kullanıcısının Burnunda Meydana Gelen Çürüme

Beniz solar, göz bebekleri büyür, ışığa karşı reaksiyon azalır. Hayal görme ve bir takım sesleri duyma başlar. Kuruntu hali ortaya çıkar. Bu maddenin müptelalarının tedavileri için birçok değişik ilaç ve usul tecrübe edilmesine rağmen, diğer alışkanlık yapan (eroin, bonzai, LSD… ) maddelerdeki gibi, istenen, arzu edilen tam tedavi sağlanması meşakatli olmaktadır.

Kokain Kullanıcısının 1 yıl içerisinde yaşadığı değişim.
Kokain Kullanıcısının 1 yıl içerisinde yaşadığı değişim.
İlginizi Çekebilir

Sigara ve Tütün Bağımlılığı

"Ben bağımlı değilim." , "İstersem içmem." , "Destek almadan da bırakabilirim." , "Sigarasız yaşayamam." gibi çok güçlü ya da çok zayıf cümleleri kullanmaktan kaçının. Bu cümleler, motivasyonunuzu olumsuz etkilemekten başka bir işe yaramaz.