Çocukların Dil Gelişiminde Etkili En İyi 5 Yöntem

Benzer İçerikler

Ayna Oyunu Oynayın

Dil ve konuşma patoloğu Megan Campbell : “Çocuğunuzun, sizin ve kendisinin ağız ve dil hareketlerini fark etmesi için aynanın karşısında şiir okuyun.” diyor. Çocuğunuz böylece bu hareketlerden keyif alacak ve bu hareketleri sürekli görmek için şiiri tekrar edip duracaktır.

Ayna karşısında hayvan sesleri çıkararak, şiir okuyarak ve şarkı söyleyerek çocuğunuzun yeni sözcükler öğrenmesinde güzel bir yol izlemiş olursunuz.

Çocuğunuzu Bol Bol Yaşıtlarıyla Aynı Ortama Sokun

Çevrenizde çocuğunuz ile aynı yaşta ya da ondan daha büyük çocuklar muhakkak vardır. Bu çocuklarla çocuğunuzun aynı ortamı paylaşmasını sağlayın. Çocuğunuz bu ortamda akıcı ve açık konuşan çocukları model alacak ve onlarla iletişime geçmek isteyecek ve yeni kelimeler öğrenme noktasında daha istekli hale gelecektir. Bu yüzden biz uzmanlar okul öncesi dönemde dil-konuşma becerilerinin gelişimi için kreş, anaokulu ve oyun evlerini öneriyoruz.

Her Eylemi Eğlenceye Çevirin

Sokakta çocuğunuzla birlikte yürürken çevrenizde gördüğünüz nesnelerin adlarını söyleyebilir, geçen arabaları sayabilir, gördüğünüz hayvanların seslerini çıkarabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun dil becerilerini inşa edebilirsiniz. Çocuğunuza yemek yaparken ya da çocuğunuza banyo yaptırırken şarkı söyleyebilir veya içinizdeki gizli şairi ortaya çıkarabilirsiniz 🙂

Dil gelişimi sürecinde sabırlı olmanız gerekiyor. Dil, öğrenmesi sürekli devam eden bir süreçtir, bu süreçte aceleci olmak yerine bu işten keyif almaya çalışın.

Rol, Tiyatro, Drama ve Oyunları Kullanın

İsveçli bilim adamlarının yaptığı manyetik rezonans görüntüleme çalışması; skeç, rol yapma oyunlarının çocuğunuza bir şeyler öğretme noktasında mükemmel bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Örneğin; doktorculuk ve öğretmencilik zamanında bizlerin de oynamaktan keyif aldığı oyunlardandı. Çocuğunuzla hasta, doktor skeci hazırlayabilir ya da öğretmencilik oynayabilirsiniz.

Çocuğunuzun ilgisine yönelik seçeceğiniz skeçler, dil gelişim becerilerini destekler nitelikte olacaktır.

Kitapları Değerlendirin

Çocuğun en iyi öğrenme araçlarından biri de kitaplardır. Çocuklar yeni resimler görmeye ve öğrenmeye fazlasıyla ilgi duyarlar. Her gün, özellikle gece yatmadan önce çocuğunuzla birlikte kitaplara bakıp orada gördüklerinizi çocuğunuza anlatarak onunla vakit geçirmelisiniz. Uyku öncesi çocuğun dikkatini çekecek renkli, bol resimli kitaplar tercih etmeye dikkat edin. Çünkü uyku esnasında öğrendikleri kavramları pekiştirir ve daha kalıcı hale getirirler.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Çocuklarınıza Asla Söylememeniz veya Yapmamanız Gereken 10 Şey

Sevgili anne babalar, çocuklarınızla konuşurken geçmemeniz gereken birtakım sınırların olduğunu bilmeliyiz. Herkesin olduğu gibi çocuklarınızın da mahremiyete ve saygıya...