Sivilcelerle Başa Çıkmanın 21 Doğal Yolu

Benzer İçerikler

Elma Sirkesi Uygulaması

Elma sirkesi, elmanın fermente edilmesi ile elde edilmektedir. Diğer sirkeler gibi birçok bakteri ve virüs türüyle savaşabilme kabiliyetine sahiptir. Elma sirkesi “Propionibacterium acnes” adı verilen ve sivilce oluşumunda etkili olan bakterileri öldüren organik asitler içerir.

Sirkenin içinde bulunan süksinik asit, P. acnes’in neden olduğu iltihaplanmayı baskılar ve iz bırakmayı önler, laktik asit ise sivilce izlerinin yok olmasına katkı sağlar. Ayrıca elma sirkesi sivilceye neden olan fazla yağın kurumasına da yardımcı olur.

Kullanımı

  1. 1 kaşık elma sirkesi ile 3 kaşık suyu karıştırın (hassas ciltler için daha fazla su kullanın).
  2. Karıştırdıktan sonra pamuk topu kullanarak cilde nazikçe uygulayın.
  3. 5-20 saniye bekletin, cildinizi su ile durulayın ve kurulayın.
  4. Gerektiğinde bu işlemi günde 1-2 kez tekrarlayın.
Elma Sirkesi
Sivilce tedavisinde elma sirkesinin faydaları

Cilde uygulanan elma sirkesinin yanmalara ve tahrişe neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle daima az miktarda kullanın ve sirkeyi suyla seyreltin.

Çinko İçeren Besinleri Tüketmek veya Çinko Takviyesi Almak

Çinko; hücre büyümesi, hormon üretimi, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu için elzem olan temel bir besindir. Aynı zamanda doğal bir sivilce önleyicisidir. Araştırmalar, sivilceli kişilerin kanlarında daha düşük seviyelerde çinko bulunduğunu ve çinko almanın sivilcelerin azalmasına yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Yapılan bir çalışmada 48 sivilce hastasına günde üç kez oral çinko takviyesi yapılır. Sekiz hafta sonra 38 hastanın sivilcelerinde %80-100 oranında azalma yaşanmıştır.

Önerilen güvenli çinko alım üst limiti günde 40 mg’dır. Fazla çinko, mide ağrısı ve bağırsak tahrişi dahil olumsuz etkilere neden olmaktadır.

Bal ve Tarçın Maskesi

Hem bal hem de tarçın mükemmel antioksidan kaynaklarıdır. Çalışmalar, cilde antioksidanların uygulanmasının akneleri azaltmada benzoil peroksit ve retinoidlerden daha etkili olduğunu göstermiştir. Bunlar antibakteriyel özelliklere sahip cilt için iki yaygın sivilce ilacıdır.

Çalışılan antioksidanlar B3 vitamini, linoleik (Omega-6) yağ asidi ve bir C vitamini türevi olan sodyum askorbil fosfattır (SAP). Bu spesifik antioksidanlar bal veya tarçında bulunmaz ancak diğer antioksidanlara benzer bir etki gösterirler.

Bal ve tarçın, aynı zamanda sivilceyi tetikleyen iki faktör olan bakterilerle savaşma ve enflamasyonu azaltma yeteneğine de sahiptir. Bunun yanında iltihap önlemeyle birlikte antioksidan ve antibakteriyel özellikleri de sivilceye eğilimli cilde faydalı olabilirken sivilceyi tedavi etme konusunda herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

Bal ve Tarçın Maskesinin Yapımı

  1. 2 çorba kaşığı balı ve 1 çay kaşığı tarçını karıştırıp hamur haline getirin.
  2. Cildi temizledikten sonra maskeyi yüzünüze uygulayın ve 10-15 dakika bekletin.
  3. Maskeyi tamamen durulayın ve yüzünüzü kurulayın.

Çay Ağacı Yağı Uygulaması

Çay ağacı yağı, Avustralya’ya özgü küçük bir ağaç olan Melaleuca alternifolia’nın yapraklarından elde edilen uçucu bir yağdır. Bakterilerle savaşma ve cilt iltihabını azaltıcı özelliklere sahiptir

Cilde uygulanan %5 içerikli çay ağacı yağı, sivilceyi etkili bir şekilde azaltır. %5 benzoil peroksit ile karşılaştırıldığında %5 çay ağacı yağının daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca benzoil peroksite oranla kuruluk, tahriş ve yanma gibi daha az olumsuz etki ile sonuçlanmıştır.

Çay ağacı yağı çok güçlüdür, bu nedenle cilde uygulamadan önce daima seyreltilmesi gerekir.

Kullanımı

  1. 1 ölçü çay ağacı yağını 9 ölçü suyla karıştırın.
  2. Pamuklu bir bezle etkilenen bölgelere uygulayın.
  3. İsteğe göre nemlendirici uygulayın.
  4. Gerektiğinde bu işlemi günde 1-2 kez tekrarlayın.

Cilde Yeşil Çay Uygulaması

Yeşil çay yüksek miktarda antioksidan içerir. İçilmesi sağlığa çok faydalıdır.

Sivilce söz konusu olduğunda yeşil çay içmenin faydalarını araştıran herhangi bir bulgu yoktur ancak cilde doğrudan uygulamanın etkili olduğu görülmüştür.

Bunun nedeni yeşil çaydaki flavonoidlerin ve tanenlerin sivilceleri tetikleyen bakterileri yok etmeye ve enflamasyonu azaltmasıdır.

Yeşil çaydaki ana antioksidanın sivilceye eğilimli cildi olan bireylerdeki sebum üretimini azalttığı, inflamasyonla mücadele ettiği ve P. acnes gelişimini engellediği görülmüştür.

Yapılan çalışmalarda, %2–3 yeşil çay ekstraktını cilde uygulamanın akut olanlarda sebum üretimini ve sivilceleri önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

Kullanımı

  1. Kaynayan suya yeşil çay katıp 3-4 dakika bekletin.
  2. Çayı soğutun.
  3. Pamuk veya sprey yardımıyla cilde uygulayın.
  4. Kurumasını bekleyin. Daha sonra suyla durulayın ve kurutun.

Cadı Fındığı Yağı Uygulaması

Cadı fındığı yağı çok yüksek oranda oleik asit, palmitoleik asit (Omega-7), linoleik asit ayrıca güçlü antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahip tanenler içerir.

Bu yüzden kepek, egzama, varisli damarlar, yanıklar, morluklar, böcek ısırıkları ve sivilce gibi çok çeşitli cilt problemlerinin tedavisinde etkilidir.

Cadı fındığı yağının bakterilerle savaştığı, iltihaplanmayı azalttığı ve iyileşmeye yardımcı olduğu görülmüştür.

Kullanımı

  1. Küçük bir tencerede 1 çorba kaşığı cadı fındığı yağı ile 1 bardak suyu karıştırın.
  2. 30 dakika beklettikten sonra karışımı ocakta 10 dakika kaynatın.
  3. Kaynayan karışımı 10 dakika soğumaya bırakın.
  4. Karışımı süzün ve kapalı bir kapta saklayın.
  5. Temiz bir cilde pamuk yardımıyla günde 1-2 kez uygulayın.

Not: Ticari olarak hazırlanan bazı versiyonlarda, damıtma işlemi esnasında sivilcelere karşı etkili olan “tanen”lerin kaybolduğu görülmektedir.

Aloe Vera ile Cildi Nemlendirmek

Aloe vera, yaprakları jel üreten tropikal bir bitkidir. Jel genellikle losyonlarda, kremlerde, merhemlerde ve sabunlarda kullanılır. Genellikle aşınma, kızarıklıklar, yanıklar ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

Aloe vera cilde uygulandığında yaraları iyileştirmeye, yanıkları tedavi etmeye ve iltihaplanmaya karşı etkilidir. Aloe vera ayrıca sivilce tedavisinde de yaygın olarak kullanılan salisilik asit ve kükürt içerir.

Kullanımı

  1. Aloe bitkisindeki jeli bir kaşıkla kazıyın.
  2. Cildi nemlendiriciyle temizlemek için doğrudan jel uygulayın.
  3. Günde 1-2 kez bu işlemi tekrarlayın.

Balık Yağı Takviyesi Almak

Omega-3 yağ asitleri çok faydalı yağlardır. Balık yağları iki ana tip Omega-3 yağ asidi içerir: eikosapentaenoik asit (EPA) ve docoheksaenoik asit (DHA).

EPA; cildin yağ üretimini yönetmek, yeterli hidrasyonu sürdürmek ve sivilceyi önlemek gibi çeşitli faydaları vardır.

Yapılan bir çalışmada sivilceli 45 kişiye günlük olarak hem EPA hem de DHA içeren Omega-3 yağ asidi takviyeleri yapıldı. 10 hafta sonra sivilcelerin önemli ölçüde azaldığı görüldü.

Omega-3 yağ asitlerinin tavsiye edilen günlük miktarı yoktur, ancak günde en az 250-500 mg kombine EPA ve DHA tüketmek çok faydalıdır.

Ayrıca somon, sardalya, hamsi, ceviz, chia tohumu ve öğütülmüş keten tohumu yiyerek Omega-3 yağ asitleri elde edilebilir.

Düşük Glisemik Beslenme

Beslenme ve sivilce arasındaki ilişki yıllardır tartışılmaktadır. Son çalışmalar, insülin ve glisemik indeks gibi beslenme faktörlerinin sivilce ile ilişkili olabileceğini gösterdi.

Bir yiyeceğin glisemik indeksi (GI), kan şekeri miktarını ne kadar hızlı yükselttiğinin bir ölçüsüdür. Yüksek glisemik indeks içeren yiyecekler yemek, sebum üretimini artırmakta ve insülinde bir yükselmeye neden olmaktadır. Bu nedenle yüksek glisemik indeksli gıdaların sivilcenin gelişimi ve ciddiyeti üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.

Beyaz ekmek, şekerli ve alkolsüz içecekler, kekler, çörekler, hamur işleri, şeker, kahvaltı gevrekleri ve diğer işlenmiş yiyecekler yüksek glisemik indekslidir.

Meyve, sebze, baklagil, kuruyemiş ve az miktarda işlenmiş tahıllar düşük glisemik indeksli yiyecek grubundadır.

Süt Tüketimini Azaltmak

Süt ve süt ürünlerinin tüketimi, hormonal değişikliklere ve sivilcelere yol açabilir.

Yapılan çalışmalarda çok fazla süt tüketenlerde daha fazla sivilce olduğu rapor edilmiştir. Ancak bu çalışmalarda bilimsel bir metot izlenmemiş katılımcıların kendi ifadelerinden yola çıkılmıştır. Bu nedenle süt ile sivilce arasındaki nedensellik net değildir.  

Stresten Uzak Durmak

Stres dönemlerinde salınan hormonlar sebum üretimini ve cilt iltihabını artırır. Bu gelişmeler de sivilceyi tetikler. Ayrıca, stres yara iyileşmesini %40’a kadar düşürür ve bu durum sivilce lezyonlarının onarımını yavaşlatır.

Düzenli Egzersiz Yapmak

Egzersiz sağlıklı kan dolaşımını artırır. Kan akışındaki artış, aknelerin önlenmesine ve iyileşmesine yardımcı olan cilt hücrelerini besler. Egzersiz aynı zamanda hormon düzenlemesinde de rol oynar.

Günde İki Kez Yüz Yıkamak

Sivilce bilinenin aksine kirli bir ciltten kaynaklanmamaktadır. Ancak derideki fazla kiri ve yağı düzenli olarak yıkamak da önem arz eder. Yüzü yıkadıktan sonra yağsız bir nemlendiriciyi uygulamak cildi korur.

Yüzü aşırı yıkamak, cildin kurumasına ve sivilcelerin ağırlaşmasına neden olur.

Saçı Temiz Tutmak

Saçtaki aşırı yağ cilde değdiğinde sivilceleri daha da kötüleştirir. Ayrıca jöle ya da sprey gibi ürünlerin kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Bu ürünler gözenekleri tıkar ve kopmaya neden olur.

Yağ İçeren Cilt Bakım Ürünlerinden Kaçınmak

Yağlı cilt bakım ürünleri gözenekleri tıkar. Bu ürünler genellikle doğal ve çok fazla yağ içermeyen kuru ya da olgun ciltlerde kullanmak için tasarlanmıştır. Yağ içermeyen ürünler genellikle “komedojenik olmayan” olarak etiketlenir.

Sigara İçmemek

Sigarayı sivilce riski ile ilişkilendiren çok sayıda bilimsel kanıt vardır. 25 ile 50 yaş arasında sivilcesi olan kadınlarla yapılan bir çalışmada sigara içen katılımcıların yaklaşık %73’ünün sivilceli olduğu, sigara içmeyen kadınların ise sadece %29.4’ünde sivilce veya başka bir sivilce türü olduğu görülmüştür.

Sivilcelere Dokunmamak

Bazı insanlar için çok caziptir ancak sivilce yaralarına dokunmak, ovalamak veya sıkmak;

  • cildi tahriş eder, sivilceyi daha da kötüleştirir ve sivilceleri diğer alanlara yayar,
  • lezyona daha fazla bakteri bulaştırır ve bu da başka enfeksiyonlara neden olur,
  • bakteri ve döküntüleri cildin içine daha fazla iter böylece sivilce eskisinden daha kötü hâle gelebilir.

Hindistan Cevizi Yağı Uygulaması

Diğer doğal ilaçlar gibi Hindistan cevizi yağı da iltihap önleyici ve antibakteriyel bileşikler içerir. Bu özellikler Hindistan cevizi yağının sivilce yapan bakterileri tahrip edebileceği ve sivilcelerin kızarıklığını ve şişmesini azaltabileceği anlamına gelir. Ayrıca açık sivilce yaralarında iyileşmeyi hızlandırır.

Kullanımı

Saf Hindistan cevizi yağı doğrudan sivilceye uygulanır.

Katışıksız Arı Zehiri

Saflaşmış arı zehiri antibakteriyel özellikler içerir. 2013 yılındaki bir çalışmada arı zehrinin P. acnes bakterilerini yok ettiği ortaya çıkmıştır. Katışıksız arı zehri içeren kozmetik ürünleri 2 hafta boyunca kullanan kişilerde sivilce lezyonlarının sayısında düzelme olmuştur.

Biberiye Ekstresi Uygulaması

Biberiye ekstresi veya Rosmarinus officinalis; antioksidan, antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahip kimyasallar ve bileşikler içerir. 2013 yılında fareler ve insan hücreleri üzerine yapılan bir araştırmada biberiye ekstraktının sivilceye neden olan bakterilerden P. acnes kaynaklı iltihabı azaltabileceği görülmüştür.

Sarımsak Tüketimini Artırma

Enfeksiyonları tedavi etmek, vücudun mikrop ve enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini artırmak için geleneksel tıpta kullanılan ürünlerden biri de sarımsaktır.

Sarımsak, doğal antibakteriyel ve antienflamatuar etkileri olan organosülfür bileşikleri içerir. Organosülfür bileşikleri ayrıca vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Kullanımı

Sivilce kaynaklı iltihap ve enfeksiyonlarla mücadele etmek için yemeklerle beraber sarımsak tüketimi önerilir. Sarımsak çiğneyerek, kızartılarak ya da içecek olarak tüketilebilir.

İlginizi Çekebilir

Sindirim Sistemi (Gastrointestinal) ve Mide Hastalıkları

Sindirim Sistemi Nedir?Sindirim sistemi (gastrointestinal sistem), yiyeceklerin ve sıvıların vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerine dönüşmesini sağlayan organlardan...