Machu Picchu

Benzer İçerikler

Machu Picchu Nasıl Keşfedildi

Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hiram Bingham tarafından 24 Temmuz 1911 yılında keşfedilmiştir. O bölgede yaşayan bir çiftçi, 50 cent karşılığında kendisini ilginç kalıntıların olduğu yere götürebileceğini Bingham’a iletti. Bingham bu teklifi kabul etti ve çiftçinin 11 yaşındaki oğlu ile kalıntıların olduğu bölgeye giderek dünyanın en ilginç, yüksek ve muazzam şehrini keşfetti.

Prof. Dr. Hiram Bingham
Prof. Dr. Hiram Bingham

Bölge 400 yıl önce terk edilmişti. Sık sık yaşanan depremler ve bitki örtüsünün sıklığı, kalıntıların gömülmesine neden oldu. Geniş araştırmalar ve yapılan kazılar sonucunda yaklaşık yerin 3 metre altında bulunan şehir gün yüzüne çıkarılmıştır.

Bingham’ın ekibi, Yale Üniversitesi’ne götürülmek üzere buradan toplam 40.000 eser çıkardı. Bu eserler arasında gümüş heykeller, mücevherler, kemikler, seramikler hatta mumyalar vardı. Bu nesnelerin çoğu 2014 itibariyle Peru’ya iade edildi.

Machu Picchu Hakkında Bilgi

Quechua Hint dilinde “Machu Picchu”, “Eski Zirve” veya “Eski Dağ” anlamına gelir. Peru’daki Huayna Picchu ve Machu Picchu dağları arasındaki bir sırt üzerinde bulunan Machu Picchu, 15. yüzyıldan kalma bir İnca bölgesidir. Andes’in doğu yamacında, deniz seviyesinden 2430 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Büyük kompleks, yaklaşık 326 kilometre karelik bir alanı kaplar. Hamam, ev, tapınak, kutsal alanlar ve diğer yapılar dahil olmak üzere 150’den fazla binadan oluşur. Kompleks içerisinde 100’den fazla ayrı merdiven bulunur. Bu merdivenlerin taşlarının çoğu tek bir taş levhadan oyulmuştur.

Şehrin duvarlarında kullanılan ve ağırlığı 100 tonu bulan taşların herhangi bir harç malzemesi kullanılmadan, kusursuz bir hesaplama ve işçilikle yapılması, yazıyı bilmeyen İnka halkının matematik ve mühendislikte geldiği şaşırtıcı noktayı bizlere gösteriyor. Fay hattı üzerinde inşa edilen yapılar mükemmel işçilik sayesinde depremlerden etkilenmeden günümüze kadar ulaşmıştır. Machu Picchu’nun inşa edildiği dönemde İnka’ların tekerlek kullanmadığına inanılıyor. Bu sebeple insanların bu taşları sarp dağın yamacına iterek çıkarttığı düşünülüyor.

Machu Picchu 4
Photo by Erin Lepley on Unsplash

Machu Picchu, 1400’lü yılların ortalarında, İnka Uygarlığının dokuzuncu hükümdarı olan Pachacuti Inca Yupanqui zamanında yapıldı. Arkeologlar Machu Picchu’nun kraliyet mülkü olarak inşa edildiğini düşünüyorlar.

1940 yılında keşfedilen Chachabamba harabelerinin de Machu Pichu ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Dini ritüellerin uygulandığı bölgenin bir diğer amacı ise Machu Pichu’nun güvenliği için kapı görevi görmesidir. Bu komplekse yakın bölgelerde hamamlardan ve sunaklardan oluşan yeni yapılar keşfedildi. Machu Pichu’ya gidenlerin önce buralarda yıkandıkları daha sonra oraya vardıkları düşünülmektedir.

Güneş Tapınağı

Machu Picchu’nun ruhani önemini arttırabilecek bir dizi yapılar vardır. Onlardan biri olan “Güneş Tapınağı” ya da Torreón, Cuzco’da bulunan, güneş tapınağına benzer eliptik bir tasarıma sahiptir. Tanrı ve güneşin oğlu olarak kabul edilen İmparator’un, bu tapınağa yakın bir yerde ikamet ettiği düşünülmektedir.

Ana Tapınak & İntihuatana

Bir dizi dini yapılar, sitenin kuzeybatısında, plaja bitişik olarak yerleşmiştir. “Ana Tapınak” olarak adlandırılan binalardan birinde, oyma bir sunak bulunmaktadır. “Ana Tapınak”ın bitişiğindeki bir yapı “Üç Pencereli Tapınak” olarak bilinir ve ritüel olarak kullanılan çok miktarda kırık çanak çömlek bulunur.

Machu Picchu’nun Gizemi

Machu Picchu’daki en büyük gizem, İnca imparatorluğunda bulunan oyma taşlardan sonra Bingham tarafından “Intihuatana” olarak adlandırılan dev bir kaya. Machu Picchu’daki taş, plazanın üstündeki kulelerde, yükseltilmiş bir platform üzerinde durmaktadır. İlk etapta güneş saati olarak kullanıldığı fikri ortaya atılsa da son araştırmalar bu fikri çürütmüştür. Üzerindeki bazı şekiller bu taşın astronomik gözlemler için kullanılmış olabileceğini düşündürmektedir.

Machu Picchu Bolgesinden Cikarilan Tarihi Eserler 4

İnka’nın Yok Oluşu

Kaşif Cristof Colomb yeni dünya’yı keşfetmek için İspanya’daki küçük bir limandan gemileriyle yola çıkar. Amerika kıtalarını keşfederek, maceracılara ve işgalcilere buranın kapılarını açar. Francisco Pizarro komutasındaki İspanyollar, Pachacutec’in kurduğu imparatorluğu, İnkaların daha önce hiç görmediği ateşli silahlar, atlı askerler ve bu toprakların hiç tanımadığı çiçek hastalığı ile yıkar. İnka imparatorluğu yıkım sürecine girerken bu canlı şehir terkedilir ve  yaklaşık 600 sene tarihten silinir. İnkalar, şehri korumak ve saklamak için Machu Picchu’ya giden yolları ve geçitleri yok etmişlerdir. Bölge, dağlık ve gür bitki örtüsü ile kaplı olduğu için İspanyollar burayı bulamamıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Mezopotamya

Mezopotamya Neresidir?Mezopotamya, Mısır'la birlikte tarih çağlarında ilk uygarlığın geliştiği yerdir. Yunanca, ortada veya ortasında anlamı taşıyan "mezo" ile antik...