Bertrand Russell

Benzer İçerikler

Hayatı

Russell Lord Bertrand Arthur William, 18 Mayıs 1872’de Momouthshire yakınlarında soylu bir ailede doğdu. 18 aylıkken babasını kaybettiği için abisi ile birlikte babaanneleri tarafından büyütüldü. Diğer çocuklarla kopuk bir iletişim içerisinde büyüyen Bertrand Russell’ın daha 11 yaşında kuşkuları ve fikirleri oluşmaya başladı. Bu yüzden pek çok konuda ailesi ile ters düştü. Yetenekli Bertrand 1890’da Cambridge’de Trinity College’e girdi ve zekasıyla dikkat çekti. En iyi dereceyle matematik diplomasını aldı ve 1894’te ahlak bilimleri bölümünden en iyi dereceyle mezun oldu. Alys Pearsall Smith ile evlendi. 2 şubat 1970 yılında ise hayata gözlerini yumdu.

Edebi Kariyeri ve Siyasi Yaşantısı

1898’den sonra idealizme karşı çıkarak deneyciliği ve olguculuğu benimsedi. Bilimsel dünya görüşünün doğru görüş olduğunu düşünüyordu. Bu düşüncelerini ”Anlam ve Doğruluk Üzerine Bir Soruşturma” ve ”İlimden Beklediklerimiz” adlı eserlerinde kaleme aldı. Matematik ile bağlarını koparmayan Bertrand ”Matematiğin İlkeleri” adlı en önemli yapıtlarından birini ortaya koydu. Russell’ın bir diğer ideali analitikti. Bu konulardaki düşüncelerini ise ”Maddenin Analizi” ve ”Zihnin Analizi” adlı eserlerinde yansıttı.

1900’de yayımlanan ”Leibniz Felsefesinin Eleştirel Bir Açıklaması” adlı çalışmasından sonra da Russell mantık ve matematikle ilgili daha büyük çalışmalar için kollarını sıvadı. Alfred North Whitehead ile birlikte yazdığı ”Matematiğin İlkeleri” adlı çalışması yayımlandı. Çalışmaları diğer mantıkçılar üzerinde belirgin izler yaratmıştı. 1902’de “Özgür İnsan’ın İbadeti” adlı denemesi yayımlandı. Parlamento seçimlerinde kadınlara oy hakkı ve serbest ticaret yanlısı kampanyalarda liderlik etti ve yürüttü. Bundan bir yıl sonra Royal Society üyeliğine seçildi.

I. Dünya Savaşı sonrasındaki pasifist etkinlikleri sebebiyle 100 sterlin para cezası aldı. Trinity College’daki öğretim görevinden atıldı ve 1918’de 6 ay hapis yattı. Hapishanede geçirdiği süreci ”Matematiksel Felsefeye Giriş” adlı eseri ortaya çıkartarak geçirdi. Bolşevizm Uygulaması ve Bolşevizm Nazariyesi adlı eserinde Sovyet rejimini eleştirdi.

”Atomların Alfabesi” ve ”Rölativitenin Alfabesi” adlı eserlerinde bilimsel konuları herkesin anlayabileceği bir dile indirgemeye çalıştı. ”İnandıklarım”, ”Evlilik ve Ahlak”, ”Bilimden Beklediklerimiz”, ”Eğitim ve Toplum Düzeni” adlı eserlerinde de aynı amaçla farklı konularda eserler verdi. Eşi ile deneysel bir okul açtılar. Eşi Dora, boşanmalarından sonra okulun varlığını bir süre daha sürdürmesini sağladı. Russell ise ağabeyinin ölümünden sonra kontluk unvanı aldı. 1934’te ”Sosyalizm” ve ”Amberley Dosyası” yayımlandı. Bu süreçte asistanı Patricia Spence ile evlendi.

City College’a profesör olarak atanması ve Bames Vakfı’nda konferanslar vermek üzere imzaladığı 5 yıllık bir anlaşması bazı sebeplerden iptal edildi. Bu konferans metinlerine dayanan eseri ”Batı Felsefesi Tarihi” kısa sürede ABD’deki en çok satan kitaplar listesine girdi ve yıllarca Bertrand Russell’ın başlıca gelir kaynağı oldu.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan