Bob Dylan

Benzer İçerikler

Hayatı

Robert Allen Zimmerman, bilinen adıyla Bob Dylan 24 Mayıs 1941 yılında Minnesota’da doğmuştur. Abram Zimmerman ve Beatrice Stone’nun oğludur. Bob Hibbing şehrinde büyümüş ve çocukluğu bu eyalette geçmiştir. Dedesi Zigman Zimmerman ile babaannesi Anna Zimmerman’ın, aslen Kars Kağızmanlı olduğu bilinmektedir.

Hayatının ve kariyerinin 40 yıllını ele aldığı, üç seri halinde yayınlanan kitabının ilk serisinde atalarının Türk olduğuna değinmiştir. Büyükannesinin Kırgız soyadını taşıdığını ve Trabzonlu olduğunu yazmıştır. Ergenlik yıllarında annesinin Nellie Turk adından bir arkadaşı olduğunu ve Ritchie Valens’e ait “In a Turkish Town” şarkısını söylediğini belirtmiştir.

Bob Dylan ve Joan Baez
Bob Dylan ve Joan Baez

10 yaşlarındayken gitar çalmaya başlayıp aynı zamanda piyanoya da merak sardığı bilinmektedir. 1959 senesinde Hibbing Lisesi’nden mezun olup Minnesota Üniversitesine girmiştir. 1960 yılında Minnesota Üniversitesinden kovulan ünlü şarkıcı, otostopla gittiği New York’ta kulüplerde şarkı söylemeye başladı. Greenwich’teki folk kulüplerinde sahneye çıkan sanatçı, gitarıyla birlikte ağız armonikasi çalarak diğer sanatçılardan farklı bir stil yakaladı. O sıralarda sahnede artık Bob Dylan adını kullanmaya başladı.

Müzik Dünyasında Tanınması

1961 yılında ismi artık folk müzik çevresinde biliniyordu. Bir kulüpte çalmaya başladıktan sonra onu dinlemeye gelen Robert Shelton, New York Times gazetesinde, ünlü sanatçının yeteneklerinden övgüyle bahsetti. Yaklaşık bir ay sonra John Hammond gelip Bob Dylan’la kontrat imzaladı. İlk albümünü çıkaran Bob Dylan, bu albümde kendisine ait iki bestesini seslendirerek geri kalan şarkılarını Blind Lemon Jefferson ile Bukka White gibi blues şarkıcılarından almayı tercih etmiştir.

21 yaşındaki Minnesota’lı Musevi şarkıcı, siyahi blues sanatçılarını örnek alarak şarkılarını söylemeye başlamış ve 1963 senesinde ikinci albümü “The Freewheelin” çıkarmıştır.

Bob Dylan 2016 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olmuştur. Nobel komitesinin açıklamasında Bob Dylan’ın “Amerikan şarkı kültürüne yeni bir akım yaratarak şiirsel anlatım yarattığını” belirterek ödüle layık görülmüştür. Aynı zamanda yaklaşık 927 bin dolarlık ödülün sahibi olmuştur.

Bob Dylan’ın Müziklerinin Konusu Nedir?

Bob Dylan, çıkardığı şarkılarda savaşların anlamsız olduğundan, adaletsizliklerden, Tanrı’dan, aşktan ve sevgiden bahsetmiştir. 1963 senesinde Joan Baez ile birlikte bir yol izleyen sanatçı, insan hakları ve özgürlük için yazılmış olan bestelerin vazgeçilmez sesi haline gelmiştir.

1965 senesinde çıktığı İngiltere turnesi sırasında Joan Baez ile ilişkilerini bitirme kararı almışlardır. Menajerinin arkadaşı olan Albert Grossman’ın eşi Sara Lowndes ile gizli bir ilişkiye başlayan sanatçı, eşinden boşanan Sara Lowndes ile 22 Kasım 1965 tarihinde evlenmiştir. 29 Temmuz 1966’da yaşadığı motosiklet kazasından sonra, New York’ta bulunan evinde eşi ve oğlu Jesse ile inzivaya çekilmiştir.

One More Cup of Coffee (Official Audio)
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

K-Pop Nedir?

Frederic Chopin