Nikel Alerjisi Nedir? | Belirtileri, Tedavisi ve Öneriler

Benzer İçerikler

Nedir?

Nikel alerjisi, kontakt alerjik dermatitin en yaygın nedenlerinden biridir. Bu alerjik reaksiyonda, nikel içeren metalin cilde temas ettiği yerlerde egzama (dermatit olarak da adlandırılır) oluşur. 

Nikel egzamanın en yaygın olduğu bölgeler; kulak memeleri (küpelerden), bilekler (saat kayışından) ve alt karın bölgesidir (kot saplamasından). Etkilenen bölgeler kaşıntılı hale gelir. Ayrıca bu bölgeler kırmızı, kabarık (akut dermatit), kuru, kalınlaşmış ve pigmentli (kronik dermatit) bir hal alır. 

Belirtiler

Nikel alerjisi olan kişiler genellikle nikel içeren bir maddeyle temas ettikten 12 ile 48 saat sonra cilt reaksiyonu geliştirirler. Bu problem 2-4 hafta kadar sürebilir. Reaksiyon, yalnızca cildin nikel ile temas ettiği yerde meydana gelir, ancak nadiren vücudun başka yerlerinde de ortaya çıkabilir.

Nikel alerjisi belirtileri:

  • Deride kızarıklık veya şişlik
  • Şiddetli kaşıntı
  • Cilt renginde kızarıklık veya değişiklik
  • Yanığı andıran kuru cilt lekeleri
  • Kabarcıklar, kurdeşen (şiddetli vakalarda)
  • Etkilenen bölgede sıvı akışı (şiddetli vakalarda)

Alerjik kontakt dermatit, aşağıdaki belirtilere neden olur:

  • Şiddetli kaşıntı
  • Pullu, çiğ veya kalınlaşmış cilt
  • Kuru, renksiz veya pürüzlü cilt
  • Sıcak ve hassas cilt
  • Sıvı dolu kabarcıklar

Nadir durumlarda nikel alerjisi, aşağıdakiler dahil solunum problemlerine de yol açabilir:

  • Burun akması
  • Burun iltihabı
  • Astım
  • Hapşırma

Nedenleri

Nikel alerjisinin kesin nedeni bilinmemektedir. Diğer alerjilerde olduğu gibi, bağışıklık sisteminin nikeli zararlı bir madde olarak gördüğünde gelişir. Bağışıklık sistemi normal koşullarda sadece vücudu bakterilere, virüslere veya toksik maddelere karşı korumak için tepki verir.

Vücut belirli bir maddeye (alerjen) tepki geliştirdiğinde bağışıklık sistemi ona her zaman duyarlı olur. Bu, nikel ile her temas kurulduğunda, bağışıklık sisteminin bu duruma yanıt vereceği anlamına gelir.

Risk Faktörleri

  • Kulağa veya vücuda piercing yaptırmak: Nikel, takılarda yaygın olduğu için nikel alerjisi çoğunlukla küpeler ve nikel içeren diğer vücut delici takılarla ilişkilendirilir.
  • Metal sektöründe çalışmak: Sürekli olarak metalle ilişkili bir meslekte bulunanların alerji geliştirme riski, metalle çalışmayan birine göre daha yüksek olabilir. Ayrıca, ıslak durumda nikelle düzenli olarak temas kuran kişilerin nikel alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksektir. Örneğin barmenler, belirli gıda endüstrilerinde çalışanlar, metal işçileri, terziler, kuaförler ve ev temizlikçileri risk grubu altındadır.
  • Cinsiyet: Kadınların nikel alerjisine sahip olma olasılığı erkeklerden daha yüksektir. Ayrıca yakın zamanda yapılan bir araştırmada, aşırı kilolu kadınların nikel alerjisi riskinin daha da yüksek olduğu ortaya çıktı.
  • Kalıtsal: Ailede alerjik reaksiyonları olan birinin bulunması kalıtsal olan yatkınlığı gösterir.
  • Diğer metallere alerjisi olması: Diğer metallere duyarlılığı olan kişiler de nikele alerjisi olabilir.

Tedavi

Nikel alerjisinin tedavisi yoktur. Nikele karşı duyarlılık geliştiğinde, metalle her temas edildiğinde bir kızarıklık (kontakt dermatit) ortaya çıkar. Diğer alerjilerde olduğu gibi, en iyi çözüm alerjenden kaçınmaktır.

İlaçlar

Bununla birlikte alerjenin semptomlarını ve komplikasyonlarını kontrol altına almak için aşağıdaki ilaçlardan biri reçete edilebilir:

  • Kortikosteroid krem
  • Steroid olmayan krem
  • Prednizon gibi oral kortikosteroid
  • Feksofenadin (Allegra) veya setirizin (Zyrtec) gibi oral antihistaminler.

Bu ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Fototerapi

Bu tedavi, cildi kontrollü miktarlarda yapay ultraviyole ışığına maruz bırakmaktır. Genellikle topikal veya oral steroidlerin etkili olmadığı kişilerde kullanılır. Fototerapinin nikel alerjisi reaksiyonunu etkilemesi aylar sürebilir.

Nikel Alerjisinden Kaçınmanın 8 Yolu

  1. Dövme yaptırılması tavsiye edilmez. Eğer kesin karar verildiyse bu işlem için steril bir ortamda ve cerrahi kalitede olan paslanmaz çelik aletler kullanılmalıdır.
  2. Kulak, burun veya vücudun çeşitli bölgelerinin delinmesi risk unsurudur. Bu işlemlerde kullanılan ürünler nikel içerebileceğinden ve bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğinden, delici tabancalardan kaçınılmalıdır.
  3. Takılar cerrahi kalitede olan paslanmaz çelikten veya 14, 18 veya 24 ayar sarı altından yapılmalıdır. Beyaz altın nikel içerebilir. Diğer nikel içermeyen metaller arasında saf gümüş, bakır, platin ve titanyum bulunur.
  4. Titanyum veya plastikten yapılmış gözlük çerçeveleri kullanılmalıdır.
  5. Eşya alımında dikkatli davranılmalıdır. Düğmeli, çıtçıtlı, perçin vb. birçok unsur alerjen olabilir. Giysilerde nikel öğeler varsa, plastik veya plastik kaplama uygulanabilir.
  6. Deri, kumaş veya plastikten yapılmış saat kordonu kullanılmalıdır.
  7. Her gün taktılan mücevher – alyans gibi – reaksiyona neden oluyorsa, platin benzeri daha az alerjik bir metalle kaplatılabilir.

Nikel Alerjisinde Beslenme

Önemli Not: Nikel alerjisinde beslenme önerileri nikele karşı yüksek alerjik reaksiyon gösteren kişiler için uygundur. Bu ürünlerin tüketiminde herhangi bir reaksiyon göstermeyen veya genel anlamda alerjen duyarlılığı düşük olanların, bu önerileri uygulamak yerine uzman görüşü almaları tavsiye edilir.

  1. Kakao, çikolata, soya fasulyesi, yulaf ezmesi, kuruyemiş, badem, taze ve kuru baklagiller gibi nikel içeriği genelde yüksek olan gıdaların tüketiminde temkinli olunması gerekir. 

  2. Konserve yiyecek ve içecekler riskli gıdalardır. Nikel, kutunun alaşımından ayrışır ve konservedeki ürünlere karışabilir.

  3. Hayvan dokuları bitki dokularına göre daha az nikel içerir. Düşük nikel diyetinde et, kümes hayvanları ve yumurta tüketimi önerilir. Ton balığı, ringa balığı, kabuklu deniz ürünleri, somon ve uskumru gibi yüksek nikel içeren birkaç balık türü dışında, balıklar da tercih edilebilir. 

  4. Sütün nikel içeriği düşüktür; bu nedenle süt, tereyağı, peynir, lor peyniri ve süzme peynir gibi ürünler tüketilebilir.

  5. Tahılların nikel içeriği düşüktür. Pirinç, rafine buğday veya mısırdan (mısır gevreği, makarna vb.) hazırlanan yiyecekler güvenli olarak kabul edilir. 

  6. Patates, lahana ve salatalık gibi sebzeler tüketim için uygundur. Ancak soğan ve sarımsak gibi ürünlerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.

  7. Yeşil yapraklı sebzeler, yüksek nikel içeriği riski nedeniyle az tüketilmesi önerilir. Taze ürünler, daha düşük nikel içeriğine sahiptir. Mantar kullanımı güvenli olarak kabul edilir. 

  8. Meyveler arasında muz, elma ve turunçgiller tüketilebilir.

  9. Çay ve kahve tüketimi güvenli sayılsa da sınırlandırılması önerilir. 

  10. Pişirme esnasında nikel kaplı kaplar kullanılmamalı. Asitli yiyecekler paslanmaz çelik kaplarda pişirilmemelidir, çünkü asitler nikelin kaplardan ayrılmasına neden olabilir ve yiyeceklerin nikel içeriğini artırabilir. 

İlginizi Çekebilir

Sindirim Sistemi (Gastrointestinal) ve Mide Hastalıkları

Sindirim Sistemi Nedir?Sindirim sistemi (gastrointestinal sistem), yiyeceklerin ve sıvıların vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerine dönüşmesini sağlayan organlardan...