Kabuklu Deniz Ürünleri Alerjisi

Benzer İçerikler

Giriş

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin belirli deniz hayvanlarında bulunan proteinlere verdiği anormal tepkidir. Diğer gıda alerjilerinin aksine genellikle yetişkinlikte ortaya çıkar ve ömür boyu sürebilir.

Kabuklu deniz hayvanları kategorisinde karides, yengeç, ıstakoz, kalamar, istiridye, deniz tarağı ve diğerleri gibi kabuklular ve yumuşakçalar bulunur.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi olan bazı kişiler tüm kabuklu deniz hayvanlarına tepki gösterir. Reaksiyonlar, hafif, şiddetli hatta hayati tehlike doğuracak şekilde gelişebilir.

Belirtiler

  • Kurdeşen, kaşıntı veya egzama (atopik dermatit)
  • Dudakların, yüzün, dilin, boğazın veya vücudun diğer kısımlarının şişmesi
  • Hırıltı, burun tıkanıklığı veya nefes darlığı
  • Karın ağrısı, ishal, bulantı veya kusma
  • Baş dönmesi veya bayılma

Alerjiler, anafilaksi olarak bilinen ciddi bir reaksiyona neden olabilir. Kabuklu deniz hayvanlarına veya başka herhangi bir şeye karşı anafilaktik reaksiyon, epinefrin (adrenalin) enjeksiyonu ve acil tıbbi müdahale gerektiren durumdur.

Anafilaksinin belirti ve semptomları şunlardır:

  • Nefes almayı zorlaştıran, boğazda şişkinlik veya yumru (hava yolu daralması)
  • Kan basıncında şiddetli bir düşüş, şok
  • Baş dönmesi veya bilinç kaybı

Nedenleri

Tüm gıda alerjilerine bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi neden olur. Kabuklu deniz ürünleri alerjisinde, bağışıklık sistemi yanlışlıkla belirli bir proteini zararlı olarak tanımlar. Kabuklu deniz ürünleri proteinine (alerjen) karşı antikor üretimini tetikler. Alerjenle bir sonraki temasta, bağışıklık sistemi histamin ve alerji semptomlarına neden olan diğer kimyasalları salgılamaya başlar.

Tedavi

Kabuklu deniz hayvanlarına karşı alerjik bir reaksiyonu önlemenin yolu, kabuklu deniz hayvanlarından kaçınmaktır. Uzak durulmasına rağmen herhangi bir temasta oluşan hafif bir alerjik reaksiyonu, kızarıklık ve kaşıntı gibi belirti ve semptomları azaltmak için antihistamin ilaçlar reçete edilir.

Kabuklu deniz hayvanlarına karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon varsa (anafilaksi), epinefrin (adrenalin) iğnesi kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir

Sindirim Sistemi (Gastrointestinal) ve Mide Hastalıkları

Sindirim Sistemi Nedir?Sindirim sistemi (gastrointestinal sistem), yiyeceklerin ve sıvıların vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerine dönüşmesini sağlayan organlardan...