Kim Yo-jong

Benzer İçerikler
Kim Yo jong
Kim Yo-jong | Kaynak: https://www.reuters.com/

Genel Bakış

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un küçük kız kardeşidir. 2007’de katıldığı Kore İşçi Partisi’nde (WPK) Babası Kim Jong-il’in sekreterliği yaptı. Babasının ölümünden (2011) sonra abisi Kim Jong-un devlet başkanı oldu. Kim Yo-jong bu değişiklikten sonra partide öne çıkarak etkili oldu.

Kim Yo-jong (2)

2015 yılında Choe Song ile evlendi. 2015 ve 2018 Kış Olimpiyatlarında hamile olduğuna dair söylentiler var. Ancak çocukları hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Çocukluğu ve Eğitimi

26 Eylül 1987’de doğdu. Çocukluk yılları Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da geçti. Hayatının bu dönemine ilişkin bilgiler sınırlıdır. 1996 yılında eğitimi için İsviçre’ye gönderildi. Abisi ile birlikte eğitim gören Kim’in kimliği gizli tutuldu.
2000 – 2001’de Kuzey Kore’ye dönen Kim Yo-jong’un 2007 yılına kadar yaptıkları sır olarak kaldı. 2007’de Pyongyang’daki Kim Il-sung Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi derecesi ile mezun oldu.

Siyasi Kariyeri

2007 yılında Kore İşçi Partisi’ne (KİP) dahil oldu. Dönemin Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in (Kim Yo-jong’un babası) sekreterliğini yaparak siyasi kariyerine başlangıç yaptı. Kim Jong-il ölümü ile kariyeri tırmanışa geçti. Halası Kim Kyong-hui tarafından özel olarak hazırlanan Kim Yo-jong, Halasının kocası Jang Song-thaek’in idam edilmesinden sonra partinin önde gelen kadın figürlerinden biri oldu.

2014 yılının sonlarında Ulusal Savunma Komisyonu’nun müdürü oldu. Üç yıl sonra KİP’in siyasi bürosunda yedek üye oldu ve Yüksek Halk Meclisi’ne seçildi. 2019 parlamento seçimlerinde Killimgil bölgesinde temsilci oldu.

2018 Olimpiyatları

Güney Kore’nin Pyeongchang kentinde düzenlenen 2018 Kış Olimpiyatları, Kore Savaşı’ndan (1953) sonra Kuzey Kore yönetici ailesinin üst düzey temsilcilerinin ilk ziyaretine sahne oldu. Kim Yo-jong, Kuzey Kore heyetinin resmi başkanı olmasa da Başkan Moon ile yaptığı görüşmeler ve Olimpiyatların açılış töreninde dönemin ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in arkasında oturmasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Kim Yo-jong (1)

ABD ile Müzakereler

Kim Yo-jong, Abisi Kim Jong-un’un Donald Trump’la yaptığı görüşmelere eşlik etti. Bu zirvelerden olumlu sonuç elde edemeyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un kız kardeşini suçladı ve onu politbürodan çıkardı. Ancak siyasi kariyeri tekrar yükselişe geçti. 2019 yılında Yüksek Halk Meclisi’ne seçildi, 30 Eylül 2021 tarihinde ise ülkenin yönetim organı olan ve 9 kişiden oluşan Devlet İşleri Komisyonu’nun (SAC) bir üyesi oldu.

İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan