Umberto Eco

Benzer İçerikler

İtalyan edebiyat eleştirmeni, akademisyen, gazeteci, roman yazarı ve işaret bilimci.

Umberto Eco
Umberto Eco | Fotoğraf: Eamonn McCabe / The Guardian

Umberto Eco, 5 Ocak 1932’de İtalya’da dünyaya geldi. Küçük yaşlarından itibaren okumaya ve araştırmaya ilgi duydu. II. Dünya Savaşı’nda babası askere çağrıldı, kendisi ve annesi dağlık bölgelere kaçtı. Savaş neticesinde yaşanan kıtlık, kargaşa ve travma Eco’nun edebi altyapısını oluşturdu.

Umberto Eco ilk dönem eğitimlerini “Salesian” (Roma’nın Katolik dini düzenine dayanan düşünce okulu) okullarında aldı. Savaştan sonra Katolik gençlik derneğine girerek bu oluşumun en önemli siması haline geldi. Ancak, kısa bir süre sonra dini inancını yitirdi ve bu gruplardan uzaklaştı.

Torino Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitiren Eco, mezun olduktan sonra İtalyan devlet televizyonunda “Kültür Programları Editörü” olarak çalıştı. Bu deneyim ona bir gazeteci olarak modern kültürü gözlemleme fırsatı verdi. İlk kitabı olan Thomas Aquinas’ın Estetiği’ni 1956’da yayınladı. Bunun haricinde ortaçağ felsefesi ve estetiği üzerine ciddi araştırmalar yaptı. Ardından Orta Çağ’da Sanat ve Güzellik adlı ikinci bir kitabı yayınladı.

Umberto Eco, 1960’lı yıllarda göstergebilim’e odaklandı. Bunun yanında Floransa ve Milano’daki üniversitelerde ders verirken mimari, filmler ve çizgi roman gibi edebi olmayan biçimlerin göstergebilimsel analizine yöneldi. 1971 yılında Avrupa’nın en eski üniversitesi olan Bologna Üniversitesi’nde ilk göstergebilim profesörü oldu ve 1974’te Uluslararası Göstergebilim Araştırmaları Derneği’nin ilk kongresini düzenledi.

Entelektüel bir dille ele almış olduğu polisiye romanı “Il Nome Della Rosa” (1980, Gülün Adı) ile geniş kitlelerce tanınır hale geldi. Bir Orta Çağ uzmanıdır ve beş dili anadil seviyesinde konuşuyordu. 1980 yılında, işaretlerin gizemini, yaşamlarımızdaki karmaşık varlığını, kurgusal fakat açık bir dille vurguladığı ve polisiye roman türünde işlediği Gülün Adı adlı çalışmasını yayınladı ve eser dünya çapında bir yankı uyandırdı. Gülün Adı, çağdaş ve sade söylemlerle Orta Çağ döneminin gizemine ışık tutuyordu.

Umberto Eco, içinde 30.000’den fazla kitabın bulunduğu geniş bir kütüphaneyi miras bırakmıştır. Son dönemlerinde kanser tedavisi gören Eco, 19 Şubat 2016 tarihinde pankreas kanserine yenik düştü.

Kaynak

Your Dictionary

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...