Johann Sebastian Bach

Benzer İçerikler

Alman bestecisi.

Johann Sebastian Bach Kimdir?

21 Mart 1685’te Almanya’nın Thüringen eyaletinde müzisyen bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Bach, ilk müzik derslerini keman üzerine babasından aldı. Ailenin en küçük üyesiydi ve 9 yaşındayken annesi öldü. Babası 6 ay sonra yeniden evlendi, ancak yaklaşık 2 ay sonra oda öldü. 10 yaşındaki Bach’ın bakımını abisi üstlendi. Lisede okurken abisinden müzik öğrenmeye başladı. Lüneburg’daki müzik okulunu bitirdi. Org üzerinde çalışmalar yaptı. Çok geçmeden Almanya’nın en ünlü orgcuları arasında yer aldı.

1707’de evlendi. Müzik çalışmalarını sürdürdü. Eski orgların onarımında uzman oldu. 1721’de eşini kaybetti. Çok geçmeden ikinci kez evlendi. Leibzig’deki Thomas kilisesi müzik yöneticisi oldu (1723). Ölünceye kadar burada çalıştı ve unutulmaz eserler meydana getirdi. Kalabalık ailesini geçindirebilmek için durmadan besteler yaptı, çeşitli şehirlerde konserler verdi. İki eşinden 19 çocuğu oldu. Bunlardan ancak 10’u yaşadı. 1749’da gözleri kör oldu. Kısa bir süre sonra öldü.

Bach’ın Sanat Anlayışı

Ünlü besteci Bach’ın Tanrı’ya inanışı büyüktü. Eserlerinin hemen hepsi dindar kişiliğinin izlerini taşır. Bach, ölümünden sonra unutuldu. XIX. yüzyıl başlarında Beethoven, Mendelssohn ve Schuman’ın çalışmalarıyla yeniden değer kazandı. Chopin, Liszt ve Cesar gibi virtüözler, eserlerini çalarak tanınmasını sağladılar.

Bach’ın yapıtları, üç yüzyıllık dinsel ve dindışı çoksesliliğin doruğu sayılır. Çünkü onun sanatında kontrapunto, arpejli ya da “plake” akordlardan ağır basar. Bach öncellerinden aldığı biçimleri yetkinleştirdi. Çift temanın önemini önceden gördü. Bas öğesini güçlü ve sürekli kılarak, kurgunun temel öğesi yaptı.

Bach, çok sayıda eser vermiştir. Dinsel eserlerinden passionları ve oratoryaları başta gelir. Prelüdleri, sonatları, fügleri, konçertoları (özellikle Brandenburg konçertosu) erişilmez yapıtlardır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

K-Pop Nedir?

Frederic Chopin