Levni

Benzer İçerikler

Türk minyatür ve tezhip sanatçısı.

Edirne’de doğdu ancak doğum yılına ilişkin bilgiler bulunmamaktadır. Asıl adı Abdülcelil Çelebi’dir. Eserlerinde “Levni” takma adını kullanmıştır. Aşıklığın haricinde çok iyi bir minyatür ustası ve ressam olan Levni, özellikle minyatür sanatını daha iyi icra edebilmek için küçük yaşta İstanbul’a gelerek saraya girmiştir. İlk dönemlerde nakkaşhanede görev yapan Levni burada sanatın inceliklerini öğrendi ve meşhur oldu.

Levni (6)

Levni’nin ilk dönem eğitimine ilişkin kaynaklar sınırlıdır. Ancak donanımlarından ve becerilerinden yola çıkılacak olursa iyi bir eğitim gördüğü söylenebilir. İstanbul’da ünlü nakkaşlardan ders aldı ve kısa sürede “saray başressamı” (nakkaşbaşı) oldu.

Levni 7

Dönemin en güçlü sanatçılarından biri olan Levni, ölene kadar saray çevresinde ve halkta büyük saygı görmüştür. 1732 yılında ölen Levni’nin mezarının nerede olduğu bilinmemektedir.

Levni 9

Minyatür sanatında alışılagelmiş kuralları aşarak büyük bir çığır açtı. Eserlerinde derinlik göze çarpan Levni, renk uyumu, hareket kıvraklığı ve yüz ifadeleriyle de dikkat çekti. Levni’nin en önemli eserleri “Padişahlar Albümü” ile “Sûrnâme” dir.

Levni 5

“Padişahlar Albümü”nde Osman Bey’den 3. Ahmet’e kadar olan padişahların minyatürlerini resmetmiştir. Sûrnâme’de ise 3. Ahmet’in çocukları için yaptırdığı sünnet düğününden sahneleri gösteren resimler yer alır.

İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...