Voltaire (François Marie Arouet)

Benzer İçerikler

Fransız düşünür ve yazar.

Voltaire Kimdir?

21 Kasım 1694’te Paris’te zengin bir ailede dünyaya geldi. Cizvit kolejinde okudu. Gençlik yıllarıyla birlikte Fransa’daki aydın çevrelerin değişmez simaları arasına katıldı. Dönemin şartlarına göre sıra dışı bir karakter olan Voltaire, deist ve vejetaryendi. Ayrıca özgürlükçü düşünceleri ve alaycı zekâsıyla ün yaptı.

Devlet adamlarını hicveden şiirler yazdığı için on bir ay hapiste kaldı. Bir soylu ile kavga etti ve İngiltere’ye sürgün edilmek koşuluyla hapisten kurtuldu. Voltaire burada üç yıl kaldı ve İngiltere’nin özgür yönetime hayran oldu.

İngiltere dönüşünde Chatelet Markizi’nin koruyuculuğuna girdi. Onun yanında 1734’ten 1749’a kadar ekonomik ve düşünsel bir özgürlük içinde rahatça çalıştı. Bu dönemde Fransız Akademisi’ne de üye olarak kabul edildi (1746). Kral kendisini saray tarihçiliğine atadı. Madam Chatelet’in ölümünden sonra II. Friedrich’in çağrısı üzerine Berlin’e gidip bir süre orada kaldı. Ancak kral kendisiyle ilgilenmeyince Berlin’den ayrıldı. Paris’te de istenmediği için Cenevre yakınlarında satın aldığı bir malikâneye yerleşti (1755) ve eserlerini yazmaya orada devam etti. Yirmi yıldan uzun bir süre bu kentte yaşadı 1778’de yeniden Paris’e çağrıldı.

Academie Francaise’de ve Comedie Française’de onuruna büyük törenler düzenlendi. Heyecan ve yorgunluktan bitkin düşmüş olan Voltaire bir kaç gün sonra hastalanarak öldü.

Voltaire’nin Düşünceleri

Voltaire bütün hayatı boyunca özgür düşünce, eşitlik, bağımsızlık ve din serbestliğini savunan yazılar yazdı. Fransa’daki baskı yönetimine karşı eninde sonunda bir ihtilal çıkacağına inanıyordu. 1764’te, “Tanık olduğum gelişmelerin hepsi yakında büyük bir devrimin olacağına işaret ediyor. Ne yazık ki ben bu devrimi görmek mutluluğuna erişemeyeceğim” demişti. Gerçekten de Fransız İhtilali’ni göremeden öldü.

Voltaire Eserleri

Voltaire şiir ve oyunların yanı sıra tarihi ve felsefi eserler de yazdı. Voltaire’in başlıca eserleri “İngiltere Mektupları”, “14. Louis’in Yüzyılı”, “Filozofça Konuşma”, “Kendini Beğenmişlik”, “Candide ve İyimserlik Üstüne”, “Hoşgörü Üzerine İnceleme” ve “Babilli Prenses” tir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...