Vasco da Gama

Benzer İçerikler

Portekizli denizci ve kâşif.

Hayatının ilk dönemlerine ilişkin bilgiler sınırlıdır. Ancak 1460’lı yıllarda Portekiz’in Sines kentinde doğduğu tahmin ediliyor. Babası Sines’teki bir kalenin komutanlığını yapıyordu. 1492’de Portekiz Kralı II. John, onu Portekiz gemilerini yağmalayan Fransız gemilerine misilleme yapması için görevlendirdi. Bu görevleri başarı ile gerçekleştiren Vasco Da Gama Krallık nezdinde güven kazandı. 1495’te Kral Manuel tahta geçti ve Hindistan’a doğrudan bir ticaret yolu bulma konusuna öncelik verdi. Bu hedef doğrultusunda Vasco Da Gama çalışmalara başladı.

Vasco da Gama

Afrika’nın güneyini dolaşarak Hindistan’a varmak üzere, 4 gemi ve 160 tayfa ile Lizbon limanından yola çıktı (1497). Gemileri, uzak deniz seferi için özel olarak hazırlanmıştı. Ümit Burnu’nu bir zorluğa uğramadan geçti. Afrika’nın doğu kıyılarını izleyerek sürekli ilerledi. Bu kıyıların kimi yerlerinde demir atıp bir süre kaldı. Ticaret yapan Araplarla karşılaştı. Bunlar, kendisine Hindistan yolunu gösterecek Gücerat asıllı bir kılavuz verdiler.

Vasco Da Gama, on ay süren bir yolculuktan sonra Kalküta limanına vardı (1498), ancak Hindistan’da iyi karşılanmadı. Bu ülkenin zenginliklerini inceledikten sonra geri döndü. Böylece Hindistan’a bir deniz yolu bulmuş oldu. Portekiz kralı Manuel onu Hindistan amiralliğine atadı ve bu ülke ile yapılacak ticarete ortak etti. Vasco Da Gama, üç yıl sonra 21 gemi ile Hindistan’a bir yolculuk daha yaptı (1502). Bu gezisinde, Afrika’nın güneydoğusunda Sofala ve Mozambik ticaret merkezlerini kurdu.

Vasco Da Gamanin Kullandigi Rota
Vasco da Gama’nın Kullandığı Rota (Kaynak: https://www.britannica.com/biography/Vasco-da-Gama)

Hindistan’da yerli hükümdarlarla ticaret antlaşmaları yapmaya çalıştı. Dakkan kıyılarında Portekiz ticaret merkezleri kurmayı ve Portekiz egemenliğini kabul ettirmeyi başardı. 1524 yılında Kral III. John, Vasco Da Gama’yı Hindistan’da Portekiz adına genel vali ilan etti. Ancak o yıl, 24 Aralık 1524’te Hindistan’da öldü. Cesedi 1538’de Portekiz’e getirildi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan