İspanyol yazar (1547-1616).
Miguel de Cervantes, 1547’de Madrid yakınlarında doğdu. Yoksul bir hekimin oğluydu. Babasıyla şehir şehir dolaştığı için düzenli bir öğrenim göremedi. Bir süre üniversitede okudu ancak eğitim hayatını sürdüremedi. Kardinal d’Acquaviva’nın mabeyincisi oldu. Onunla Roma’ya gitti. Hem İtalya’yı dolaşma hem eski klasikleri ve o dönemin İtalyan yazarlarının eserlerini okuma fırsatı buldu.
Osmanlı Devleti ile Haçlılar arasında 1571’de yapılan İnebahtı Deniz Savaşı’na katıldı. Çarpışmalar sırasında yaralandı ve sol elini kullanamaz duruma geldi. 1575’te denizyoluyla İspanya’ya dönerken Türk korsanlarına tutsak düştü. Beş yıl Cezayir’de kaldı. 1580’de serbest bırakıldı.
Madrid’e dönünce yazarlığa başladı, İspanyol yazarlarla sık sık buluştu fakat ilgi görmedi. 1584’te evlendi ancak düzenli bir hayat yaşamadı. 1585’te levazım müdürü oldu. 1589’da kilise mallarını kötüye kullandığı için tutuklandı ve aforoz edildi. Birkaç kez daha hapse girdi.
Cervantes, 1605’te “Don Kişot” adlı romanının yayımından sonra büyük çıkış yaptı. Güçlü kişiler tarafından koruma altına alındı. Bundan sonra da aralıksız yazdı. Eserlerinde, ilginç tecrübelerle bezeli hayatından ve derin toplumsal gözlemlerinden büyük ölçüde izler görülür.
İlk eseri 1585’te Cezayir’de yazmaya başladığı “Galatea” oldu. “Don Kişot” ise ona büyük bir ün ve saygınlık kazandıran en başarılı romanıdır. Bu eserin birinci bölümü bir yıl içinde altı kez yayımlandı. Cervantes o sırada altmış yaşını geçmişti. Başlıca eserleri, “Örnek Alınacak Öyküler”, “Parnassos’a Seyahat”, “Yeni Sekiz Komedi ve Sekiz Ara Piyes”, “Cezayir’de Hayat”, “Yeni Komedi Sanatı”dır. Cervantes, 1616’da “Don Kişot” un ikinci bölümünü yayımladıktan hemen sonra öldü.