Detoks Nedir? | Detoks İçin Faydalı Gıdalar ve Örnek Program

Benzer İçerikler

Detoks Nedir?

Detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulma işlemidir. Günlük olarak karaciğer, böbrekler, bağırsaklar ve lenfatik sistemler bu işi bizim için sürekli yapıyor. O zaman neden ek bir detoks programına ihtiyaç duyuyoruz?

Besin kaynaklarımız, soluduğumuz hava, günlük kullandığımız kozmetikler ile temizlikte kullanılan diğer ürünler dahil olmak üzere birçok kimyasala maruz kalıyoruz. Bunlardan bazıları çok zararlıdır ve ciddi hasarlara neden olabilir. Bu nedenle Karaciğeri ve böbreği daha verimli hale getirmek amacıyla bu programlar uygulanmaktadır.

Ancak detoks işlemine karar vermeden önce, olası yan etkilerden korunmamız ve sağlık için mutlaka uzman bir diyetisyene veya doktora başvurunuz. Örneğin, proteini ciddi şekilde sınırlayan veya oruç tutmayı gerektiren detoks diyetleri yorgunluğa; uzun süreli açlık ise vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir.

Detoks Nedir?
Detoks | Image by marijana1

Detoksta Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Detoks sürecinde su tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün düzenli olarak 3 litre su tüketilmesi, idrara çıkma sıklığını artırır. Bu da kilo verme sürecini hızlandırır. Suyun yanı sıra sebze ve meyve suları ile yapılan detoks içecekleri de tüketilebilir. Ancak gazlı ve şekerli hazır içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Günde en az 2 fincan yeşil çay içilmelidir.
  • Detoks sürecinde fast-food gıdalar, kızartmalar, kafeinli besinler ve içecekler, süt, alkol, kırmızı et, şeker ve beyaz un ürünleri tüketilmemelidir. Ekmek, makarna ve pirinç de tüketilmemesi gereken besinler arasındadır.
  • Detoks sürecinde şeker ve tuz tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Şeker ihtiyacı meyvelerden karşılanabilir. Bu nedenle mümkünse hiç şeker tüketilmemelidir. Tuz tüketimi ise vücutta su tutulmasına neden olur. Salata ve yemeklere olabildiğince az tuz eklenmelidir.
  • Detoks boyunca günlük aralıklar şeklinde (30 – 40dk) yürüyüş yapılmalı !!!

Detoks İçin Çok Faydalı Gıdalar

Limon

Detoks diyetlerinin vazgeçilmezi olan limon, vücudun hastalık oluşturan serbest radikallerle savaşması ve cilt sağlığı için gerekli olan C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, narenciye vücut üzerinde alkali bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla vücudun pH dengesini geri kazanmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Toksinleri atmak ve sistemi temizlemek için güne sıcak su ve bir dilim limon ile başlayabilirsiniz.

Limon

Zencefil

Zencefil sindirimi iyileştirmeye, şişkinlik ve gazı azaltmaya yardımcı olur. Buna ek olarak iyi bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan korur. Detoks için zencefil çayı içebilirsiniz ayrıca meyve veya sebze suyuna taze rendelenmiş zencefil ekleyebilirsiniz.

Zencefil

Sarımsak

Sarımsağın faydaları saymakla bitmez. Sarımsak antiviral, antibakteriyel ve antibiyotiktir. Aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin üretimini destekleyen ve toksinlerle mücadele eden allisin adlı kimyasal içerir. 

Sarımsak

Enginar

Enginar antioksidan ve lif kaynağıdır. Ayrıca vücudun yağlı yiyecekleri sindirmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra vücudun toksinle mücadelesinde en önemli organ olan karaciğerin işlevlerini uyarma ve iyileştirme yeteneğine sahiptir.

Enginar

Pancar / Pancar Kökü

Pancar magnezyum, demir ve C vitamini ile doludur. Cilt, saç ve kolesterol için çok faydalı bir gıdadır. Aynı zamanda karaciğer detoksifikasyonunu desteklemeye yardımcı olur.

Pancar - Pancar Kökü

Yeşil Çay

Temel sıvıların düzenli tüketimi olmadan hiçbir detoks planı uygulanmaz. Sıvılar, organ sağlığı ve vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olmak için gereklidir. Yeşil çayın birçok faydası olduğu gibi antioksidan seviyesi de oldukça zengindir. Araştırmalar yeşil çayın karaciğer yağlanması dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı etkili olduğunu ortaya koydu.

Yeşil Çay

Lahana

Lahana çok iyi bir detoks aracıdır. Turpgillerden çoğu sebze (brokoli vb.) vücudun toksinlere karşı savaşmasına yardımcı olur. Bu sebzeler sülforafan adı verilen bir kimyasal içerir. Sülforafan ise antioksidan, antimikrobiyal, antikanser, antienflamatuar, yaşlanma karşıtı, nöroprotektif ve anti-diyabetik özelliklere sahiptir. Ayrıca sülforafan kardiyovasküler ve nörodejeneratif hastalıklara karşı da koruma sağlamaktadır. Bunun yanı sıra vücuda glutatyon sağlar. Glutatyon karaciğerin detoksifiye edici işlevini geliştirmeye yardımcı olan bir antioksidandır.

Kırmızı (Mor) Lahana

Taze Meyve

Taze meyveler vitamin, mineral, antioksidan ve lif bakımından zengindir. Ayrıca kalorileri düşüktür. Bu nedenle detoks diyetinin ayrılmaz parçaları olurlar. Sindirim sistemi, göz, cilt ve saç sağlığı için uygun miktarlarda taze meyve tüketilebilir.

Taze Meyve

Su Teresi

Çoğu yeşil bitkilerde olduğu gibi su teresi de mükemmel bir gıdadır. Su teresi B vitamini, çinko, potasyum, E vitamini ve C vitamini de dahil olmak üzere birçok hayati detoksifiye edici besinle doludur. Ayrıca su teresi, toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olabilecek doğal idrar söktürücü özelliklere sahiptir. 

Su Teresi

Elma

Elma vücuttaki kolesterol ve ağır metallere bağlanan bir lif türü olan pektin içerir. Pektin toksik birikimini ortadan kaldırmaya ve bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.

Elma

Yaban Mersini

Yaban mersini kronik iltihabın dokuya zarar veren etkilerini azaltmaya yardımcı olan doğal aspirin içerir. İdrar yolundaki bakterileri bloke ederek antibiyotik görevi görür ve böylece enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca antiviral özelliklere sahiptir ve toksinlerin kan-beyin bariyerini geçmesini engeller.

Yaban Mersini Faydaları

Keten Tohumu

Esansiyel yağ asitleri, özellikle Omega-3’ler ile yüklü olan keten tohumu vücutta birçok temizlik işlevi görür.

Keten Tohumu

Örnek Detoks Programları

Kahvaltı

2 su bardağı su + ½ yarım limon suyu + 1 avuç maydanoz + 1 avuç nane (kahvaltı öncesi)

  • 1 adet yeşil elma
  • 2 dilim ananas
  • 1 adet kivi
  • 1 adet salatalık
  • 5-6 yaprak nane
  • 1 parmak taze zencefil
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu

Hazırlanışı: Meyveleri katı meyve sıkacağında sıkın. Servis yaparken keten tohumu ekleyin

1 fincan kadar yeşil çay (şekersiz)

Ara Öğün

2 su bardağı su + ½ yarım limon suyu + 1 avuç maydanoz +1 avuç nane (Yemekten 15-30 dakika önce )

5-6 adet çiğ badem

Öğle Yemeği

2 su bardağı su + ½ yarım limon suyu + 1 avuç maydanoz +1 avuç nane (Yemekten 15-30 dakika önce)

1 tabak zeytinyağlı

1 kase yağsız yeşillik salata

1 dilim tam tahıllı ekmek

Ara Öğün

2 su bardağı su + ½ yarım limon suyu + 1 avuç maydanoz +1 avuç nane (Yemekten 15 dakika önce)

1 adet kivi

4 yemek kaşığı yoğurt

1 fincan yeşil çay

Akşam Yemeği

2 su bardağı su + ½ yarım limon suyu + 1 avuç maydanoz +1 avuç nane (Yemekten 15 dakika önce)

4 yemek kaşığı haşlanmış kurubaklagil + 1 tatlı kaşığı zeytinyağ içeren salata

Ara Öğün

2 su bardağı su + ½ yarım limon suyu + 1 avuç maydanoz +1 avuç nane (Yemekten 15 dakika önce)

1 fincan tarçınlı şekersiz yasemin çayı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Sindirim Sistemi (Gastrointestinal) ve Mide Hastalıkları

Sindirim Sistemi Nedir?Sindirim sistemi (gastrointestinal sistem), yiyeceklerin ve sıvıların vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerine dönüşmesini sağlayan organlardan...