Albert Einstein ve Yarım Kalmış Aşkları

Benzer İçerikler

Modern zamanların en ünlü bilim adamı olan Albert Einstein, farklı tarzı ve yapısı ile hepimizin hafızalarına kazınmıştır. Zamanın akışını değiştiren fizikçinin özel hayatı da kendine has farklılıklar taşımakta. 

Albert Einstein
Albert Einstein

Albert Einstein, 14 Mart 1879 yılında Almanya’da doğdu. Einstein, normal bir çocukluk geçirdi ancak konuşmayı 4 yaşında öğrendi. 1884 yılında eğitimi için özel dersler ve 1885 yılında da keman dersleri aldı. Yahudi olduğu halde Munich’deki Katolik Okulu’nda eğitimine başladı.

Albert Einstein Çocukluğu
Albert Einstein’ın Çocukluğu

Eğitim sistemindeki sıkı disiplin ve ezberci anlayış Einstein’i rahatsız ediyordu. Aslında Einstein eğitim hayatından da hoşlanmıyordu. Ancak okuluna devam etme zorunluluğu vardı. 1894 yılında ailesi iflas etti. Bu nedenle İtalya’ya yerleştiler. Burada ilginç bir gelişme yaşandı. Bugünkü adı “ETH Zürich” olan “Swiss Federal Polytechnic Enstitüsü”ne gitmek için başvuru yaptı ancak giriş sınavında başarısız olduğu için, İsviçre’de eğitimine devam etti.

Albert Einstein 14 Yaşındayken
Albert Einstein 14 Yaşındayken

Babasının Einstein’in elektrik mühendisi olmasını istiyordu. Ancak Einstein için bu zordu. 1896 yılında “Zürih Politeknik Üniversitesi”ne matematik ve fizik öğretmeni olabilmek için gitti. Bu okulda tek kadın öğrenci olan Mileva Maric ile tanıştı. Einstein’ın çalkantılı evlilik ve aşk hayatı bu noktada başlamış oldu.

Albert’ın kadınlar üzerindeki çekim etkisi tartışılmazdı. Mileva ile aşk yaşamış ve üniversitenin son yılında da evlenmeye karar vermişlerdi. Ancak evlilik gerçekleşmeden Mileva hamile kalarak eğitimini bırakmak zorunda kalmış ve 1902’de Lieserl adında bir kız çocuğu dünyaya getirmişti. Lieserl’in akıbeti ile ilgili net bir bilgi yoktur. Hastalanarak ölmüş veya evlatlık verilmiş olabilir.

Mileva Maric ve Einstein Kardesler
Mileva Marić ve Einstein Kardeşler

Albert, 1903 yılında Mileva ile evlendi. Çiftin bu evlilikten Hans Albert (d. 1905) ve Eduard (d.1909) adlarında iki oğlu dünyaya geldi. Mileva ve Albert çiftinin evliliği, Albert’in 2. dereceden kuzeni Elsa ile tekrar görüşmeye başladığı 1912 yılından itibaren gergin bir hal almaya başladı. Albert, Mileva’nın yanında kalmasını sert şartlara bağlayarak evlilikten ziyade Mileva’ya köle sözleşmesi imzalatmıştır.

Albert ve Elsa Einstein
Albert ve Elsa Einstein

Sözleşmenin şartları çok ağırdı. O sevimli dahi, kendisi uğruna eğitimini yarım bırakmış bir kadına uyguladığı baskı sebebiyle, bir anda insanın gözünden düşüveriyor. İşte o şartlar;

A-Bu üç şeyden sorumlu olacaksın!

1. Giysilerimin ve çamaşırlarımın düzenli olduğundan,
2. Üç öğün yemeğimi odamda düzenli bir şekilde yediğimden,
3. Yatak odamla çalışma odamın tertipli tutulduğundan, özellikle de çalışma masamı benden başka kimsenin kullanmadığından.

B. Toplumsal sebepler kaçınılmaz bir şekilde gerektirmediği takdirde benimle tüm kişisel ilişkini keseceksin. Özellikle aşağıdakileri talep etmeyeceksin:

1. Evde seninle birlikte oturmamı.
2. Seninle dışarıya ya da seyahate çıkmamı.

C. Benimle ilişkinde aşağıdakileri gözeteceksin:

1. Benden fiziksel yakınlık beklemeyecek, bana hiçbir şekilde sitem etmeyeceksin.
2. İstediğim anda benimle konuşmayı keseceksin.
3. İstediğim anda yatak odam ya da çalışma odamdan şikayet etmeden ayrılacaksın.

D. Beni çocuklarımızın önünde sözlerin ya da davranışlarınla aşağılamayacaksın.

Ağır hükümlere ve Albert’in tavırlarına dayanamayan Mileva Maric 1914 yılında çocuklarını da alarak Zürih’e geri döner ve 1919 yılında  evliliklerini bitirirler. Mileva’nın Einstein’den tek talebi ise eğer Einstein Nobel’i kazanırsa, ödül parasının kendisine verilmesiydi. Albert Einstein bunu kabul etti ancak 1921 yılında Nobel’i kazanınca vazgeçti. Bu paranın 2 oğullarının hakkı olduğunu belirtti. Mileva, parayı kendisine vermesini eğer vermezse tüm çalışmaları beraber yaptıklarını söylemekle tehdit etti.

Albert Einstein ise Mileva’ya ağır bir cevap verdi: “Yazdıklarınla beni güldürdün. Hakkında konuştuğun adam bu kadar başarılı olmuşken, kimse senin söylediklerine ilgi gösterir mi sanıyorsun? Eğer bir insan önemsiz ise kimseye bir şey söylemeden, sessizce kalması gerekir. Sana da bunu tavsiye ederim.” Nitekim Mileva da sessiz kaldı. Einstein bir süre sonra Nobel parasını Mileva’ya gönderdi. Mileva bu parayla 2 apartman dairesi aldı. Bir süre bu 2 daireden gelen kirayla ve verdiği özel derslerin geliriyle yaşadı.

Albert Einstein ikinci evliliği ölümüne kadar sürmüş olsa da,  aşk maceraları yaşamaktan geri kalmadı. Roger Highfield ve Paul Carter adlı yazarlar bu aşk maceralarına dair önemli kanıtlara ulaştılar. Onlara göre; sekreteri Betty Neumann, Avusturyalı güzel sarışın Margarette Lebach ve iki zengin kadın Elsa Mendel ile Estella Katzenellenbogen, beraber olduğu kadınlar arasında.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Maraton Koşanlar Nasıl Beslenmeli?

Son zamanlarda koşuya olan ilgi maratonların da artması ile çoğalmış ve insanları düzenli egzersize teşvik etme açısından oldukça yaygın...