Doğru Bilinen Tarihi Yanlışlar

Benzer İçerikler

Roma Yanarken Nero’nun Lir Çalması ve Aryalar Söylemesi

Efsaneye göre, M.S.64’te İmparator Nero, yangını başlatmış ve Maecenas Kulesi’ne tırmanarak yangını izlerken lir çalıp aryalar söylemiştir. Ancak dönemin tarihçilerinden Tacitus’a göre, Roma yandığında Nero Roma’dan 30 km uzakta bulunan Antium köşkündeydi. Gerçekten de Nero iyi biri değildi (annesini kendine metres olarak almış ve ölüme yollamıştır). Buna rağmen tarihçiler Roma’yı Nero’nun siyasi rakiplerinin yaktığını ve suçu Nero’ya yüklediğini düşünmektedir. Aslında Nero, yangını söndürmeye çabalayan, evsiz kalanlara barınak ve yiyecek sağlayarak yeni şehri tasarlayan bir kahramandı.

Roma Yanarken Nero’nun Lir Çalması ve Aryalar Söylemesi

Çin Seddi Aydan Görülebilir!

Ay’dan durup dünyaya baktığınızda pek çok şey görebilirsiniz ancak Çin Seddi bunların arasında yer almaz. Richard Halliburton 1938 yılında Marvel’in İkinci Kitabı’nda Çin Seddi’nin aydan görülen tek insan yapımı nesne olduğu ifadesine yer vermişti ve yıllarca uzaydan görüldüğü söylenmişti.

Çin Seddi 9 metreden biraz daha geniştir ve çevresiyle çok yakın bir renge sahiptir ve bu nedenle dünya yörüngesinden ideal koşullarda bile görülmesi oldukça zordur. Aydan görülmesi ise ancak teleskopla mümkün olabilir. Çıplak gözle görülmesi imkansızdır.

Cin Seddi Aydan Gorulebilir mi

Ekmek Bulamıyorlarsa Pasta Yesinler!

Marie Antoinette, muhtemelen söylediği pek çok şey için pişman olmuştur ama hiçbir zaman fakir Fransızlar için “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler.” dememiştir.

1766 yılında Jean Jacques Rousseau Confessions’ı yazarken kitabında ünlü bir prensesin bu ifadeyi kullandığına yer vermişti ve bu ifade Fransa Kraliçesi ve Louis XVI’in eşi Marie Antoinette’ye atfedildi. Ancak Marie Antoinette böyle bir ifade kullanmamıştı, zaten 1766 yılında sadece 11 yaşında bir çocuktu. Tarihçiler Rousseau’nun prensesinin Louis XVI’dan ve Marie Antoinette’den 75 yıl önce hüküm sürmüş olan Louis XIV’in eşi Marie Thérèse olabileceğini düşünmektedirler.

Ekmek Bulamiyorlarsa Pasta Yesinler sozunu kim soyledi

Sindirella’nın Cam Ayakkabıları

Kime sorsanız Sindirella’nın baloya cam ayakkabılarla gittiğini söyler. Ama tarihçiler masalın bu bölümünün yanlış olduğuna inanıyor. Bu peri masalının, bazıları dokuzuncu yüzyıla kadar uzanan 500’ün üzerinde versiyonu bulunmaktadır. Bu masallarda Sindirella; büyülü altın, gümüş veya başka nadir metallerle, bazıları mücevherlerle kaplı ayakkabılara sahip olarak görülür ancak hiçbirinde ayakkabısı cam değildir.

İlk Fransız versiyonlarında Sindirella, sincap kürkünden ayakkabılar giyer. 1697 yılında Fransız yazar Charles Perrault kendi versiyonu olan Cendrillon’u yazdı ve bu versiyonda Fransızca bir kelime olan “vair” bulunmuyordu. Büyük ihtimalle Perrault bu kelimenin okunuşunun Fransızca’da “vair” ile aynı olan ve cam anlamına gelen “verre” olduğunu düşünmüştü. Cendrillon’dan sonra yazarın yaptığı bu kelime hatası nedeniyle Sindirella, cam ayakkabılar giymeye mahkum oldu.

Sindirella’nın Cam Ayakkabıları

Baltacı ve Katerina Olayı

Sadrazam ve Serdar-ı Ekrem (Osmanlı İmparatorluğu Başbakanı ve Başkomutan) Osmancıklı Baltacı Mehmed Paşa, 20 Temmuz 1711 günü Çar Büyük Petro’nun yönetimindeki Rus ordusunu Prut’ta (Moldova) çepeçevre kuşattı. Petro’nun çadırında 27 yaşındaki metresi Katerina da bulunuyordu ki Çar’la nikahlanıp 1725’te Petro ölünce hükümran imparatoriçe olarak yerine tahta geçmiştir (Prut’ta Çar 39 ve Baltacı 51 yaşlarında idiler). Katerina’nın o gece Baltacı’nın otağına gidip geceyi geçirmesi ve mücevherlerini vermesi masaldan ibarettir. Katerina mücevherlerini Mareşal Şeremetiev’le göndermiş, ne gece ne gündüz Baltacı ile asla yüz yüze gelmemiştir. Bu gerçeği bugün bütün tafsilatı ile biliyoruz.

Baltaci ve Katerina Olayi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

‘Bal’ Hakkında İlginç ve Faydalı Bilgiler

Balın içinde üç tür şeker bulunmaktadır. Üzüm şekeri (%34), sakroz (%2) ve levuloz (meyve şekeri %40).Balın %17'si su geri...