İçindekiler
Genel Bakış
Absans nöbetleri kısa ve ani bilinç kayıplarıdır. Çocuklarda daha yaygın olarak görülür. Absans nöbetleri kısa sürelidir, genellikle 15 saniyeden az olur ve zorlukla fark edilir. Hastalık farklı isimlerle de anılmaktadır; petit mal (küçük hastalık), dalma nöbetleri, jeneralize nöbet, devamsızlık nöbeti vb.
Belirtiler
Absans nöbetleri, yaklaşık 10 saniye süren boş bir bakıştır. Devamında herhangi bir karışıklık, baş ağrısı veya uyuşukluk olmadan nöbet sona erer. Belirgin semptomlar;
- Boşluğa bakma
- Ani hareket durması
- Dudak şapırdatması
- Göz kapağının ani ve sürekli açılıp kapanması
- Cümlenin ortasında konuşmayı durdurma
- Çiğneme hareketleri
- Parmak sürtme
- Her iki elde küçük hareketler
- Öne veya arkaya yaslanma
Çocuğun öğrenme yeteneğinde azalma, bu bozukluğun ilk belirtisi olabilir. Hastalığı ilk fark edenler arasında genellikle öğretmenler bulunur.
Nedenler
Nöbetler, beyindeki sinir hücrelerinin (nöronlardan) anormal elektriksel uyarılardan kaynaklanır. Beynin sinir hücreleri, normalde onları bağlayan sinapslara elektriksel ve kimyasal sinyaller gönderir. Nöbet geçiren insanlarda, beynin olağan elektriksel aktivitesi değişir. Bir dalma nöbeti esnasında, bu elektrik sinyalleri üç saniyelik bir düzen içinde tekrarlanır.
Nöbet geçiren insanlarda, sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olan kimyasal habercilerin (nörotransmitterler) seviyelerinde de değişme görülür. Tıp dünyası bu değişimlerin kaynağı konusuna açıklama getirememektedir.
Tedavi
Anti-nöbet ilaçları ile absans nöbetleri tedavi edilebilir. Doğru ilacı bulmak için tedaviye hafif dozda başlanıp hastanın semptomları incelenir. Hasta gözlem altında tutulur ve hastalığın seyrine göre doz ayarlanır.
Absans nöbetini tedavi etmede kullanılan bazı ilaçlar şunlardır: etosuksimid (Zarontin) lamotrijin (Lamiktal) valproik asit (Depakene, Stavzor) (hamile kadınlar veya hamile kalmayı düşünen kadınlar valproik asit almamalıdır, çünkü doğum kusurları riskini artırır.)