Adolf Hitler

Benzer İçerikler

Alman politikacı, teorisyen ve siyasi lider. Yirminci yüzyılın en etkili ve bilinen diktatörü.

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Adolf Hitler, 20 Nisan 1889’da küçük bir Avusturya kasabası olan Braunau am Inn’de doğdu. Babası Alois Hitler üç kez evlendi ve Adolf üçüncü karısı olan Klara Pölzl’ün oğlu olarak dünyaya geldi.

Adolf Hitlerin Cocuklugu
Adolf Hitler’in Çocukluk Yıllarına Ait Fotoğrafı

Altı kardeşi vardı. Babası Alois, gümrük memurluğundan emekli olduktan sonra Avusturya’nın başkenti Linz’e taşındı. Hitler’in çocukluğunun büyük kısmı burada geçti. Babası gibi devlet memuru olmak istemeyen Hitler, sanatçı olmak için okuldan ayrıldı ve Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’ne başvurdu. Başvurusu reddedilmesine rağmen sanatçı olma hayalini her zaman sürdürdü.

Adolf Hitler tarafından çizilen resimler ↓

Hitler, babasını 1903, annesini de 1908 yılında kaybetti. Annesini kaybettikten sonra Viyana’ya taşındı ve burada resimler sattı. Siyasete de Viyana’daki yıllarında ilgi duymaya başladı ve Nazi ideolojisini şekillendirecek fikirler geliştirdi.

Hitler, 1913 yılında Münih’e taşındı ve akabinde I. Dünya Savaşı patlak verdi. Bavyera kralına başvuruda bulunan Hitler, kendisinin gönüllü olarak askere alınmasını talep etti. Ekim 1914’te Belçika’ya gönderilen Hitler, savaş süresince askerlik hizmeti verdi ve iki madalya kazandı. Çatışma sırasında iki kez yaralandı: Somme Savaşı (1916) sırasında bacağından vuruldu ve Ypres yakınlarındaki İngiliz gaz saldırısı (1918) sonucu geçici körlük yaşadı.

Savaşın bitmesi ve kaybedilmesi Hitler’de büyük hayal kırıklığı yarattı. Birçok Alman gibi, Hitler de yenilginin sebebi olarak evde oturan vatansever “hainleri” görüyordu. Almanya’daki bu düşünce, mevcut siyasi düzeni zayıflatacak Hitler’in yükselişine zemin hazırlayacaktı.

Siyasete Giriş

Hitler, Münih’e döndükten sonra, Alman milliyetçisi olan, işçi sınıfının çıkarlarını gözeten ve küçük bir parti olan İşçi Partisi’ne katıldı. Hitabet sanatındaki ustalığı ve karizmatik kişiliği ile partide hızla yükseldi. 1920’de ordudan ayrıldı ve partinin propaganda çalışmalarını yürüttü.

1921’in sonlarına doğru Almanya’da ortaya çıkan memnuniyetsizlik, Versay Antlaşması’nın ağır koşulları ve Hitler’in olağanüstü propagandası sonucu Nazi Partisi yükselişe geçti. Bu yükselişte Nazi Partisi’nin başında Hitler bulunuyordu.

Hitabetiyle Kitleleri Etkisi Altına Alan Adolf Hitler’in Konuşması

Birahane Darbesi

8 Kasım 1923 akşamı, Bavyera eyaletinin başkanı Gustav von Kahr, diğer sağcı liderlerin de katıldığı toplantıda bulunuyordu. Hitler, 600 kişilik silahlı grupla Gustav von Kahr’ı rehin alıp darbe yapmak istedi. Hitler tarafından ulusal devrimin başlangıcı ilan edilen gecede, isyancılar ve polis arasında silahlı çatışma çıktı. Çatışmalar şiddetlenip isyancılar dağılmaya başladığında Hitler bölgeden kaçtı. Ancak daha sonra o ve diğer isyancı liderler tutuklandı. Darbe ciddi bir başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen Hitler ulusal bir figür ve milliyetçi bir kahraman olarak görülmeye başlandı.

Mein Kampf (Kavgam)

Vatana ihanetten yargılanan Hitler, beş yıl hapse mahkum edildi ancak sadece dokuz ay hapis cezası çekti. Bu dönemde, ilk sayısı 1925’te yayınlanan “Mein Kampf (Kavgam)” adlı kitabını yazmaya başladı.

Bu kitapta, yirmili yaşlarda Viyana’da geliştirmeye başladığı milliyetçi duygular, Yahudi karşıtı görüşlerin altyapısı ve iktidara geldiğinde yaratmaya çalışacağı Almanya’dan ve dünyadan bahsetti. Hitler, serbest bırakıldıktan sonra “Mein Kampf”ın ikinci cildini bitirdi. İlk dönemlerde az satılan kitap, Hitler’in yükselişi ile birlikte İncil’den sonra Almanya’nın en çok satan kitabı oldu. 1940’a kadar 6 milyon satışı yapılmıştı.

Hitler ikinci kitabı “Zweites Buch”ı 1928’de yazdı. Bu kitap, Hitler’in dış politika hakkındaki düşüncelerini içermektedir. “Mein Kampf”ın az satması nedeniyle Hitler’in yaşamı boyunca yayınlanmadı. “Zweites Buch”ın ilk İngilizce çevirileri 1962’ye kadar bulunamadı. Daha sonra “Hitler’in Gizli Kitabı” başlığı altında yayınlandı. 

Adolf Hitler Hakkinda Bilgi

İktidara Yükseliş

Dünyada meydana gelen büyük buhran, Almanya’da milyonlarca kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Kaos ortamı Hitler’e siyasi bir fırsat sundu. 1932’de Hitler, cumhurbaşkanlığı için 84 yaşındaki Paul von Hindenburg’a karşı yarıştı. Hitler, seçimin her iki turunda da ikinci oldu ve son sayımda oyların yüzde 36’sından fazlasını topladı. Birinci olamamasına rağmen Hitler, Alman siyasetinde güçlü bir figür haline geldi. Hindenburg, siyasi dengeyi kurmak için Hitler’i isteksizce şansölye olarak atadı.

Hitler, bu mevkiyi çok etkin kullandı. Almanya parlamento binasında meydana gelen şüpheli bir yangının ardından ilan edilen “Reichstag Yangın Kararı” neticesinde, temel haklar askıya alındı ve yargılama olmadan tutuklamanın önü açıldı. Hitler, kabinede kaldığı dört yıllık süreçte tam yasama yetkisini içeren ve anayasadan sapmalara olanak sağlayan Etkinleştirme Yasası’nın geçişine imkan sağladı.

Adolf Hitler Mitingte Konusma

Kendisini Führer (“lider”) olarak gören, hükümetin yasama ve yürütme organları üzerinde tam kontrol sahibi olan Hitler ve siyasi müttefikleri, muhalefeti de sistematik bir şekilde bastırdı. 14 Temmuz 1933’te Hitler’in Nazi Partisi Almanya’daki tek yasal siyasi parti ilan edildi. Aynı yılın Ekim ayında Hitler, Almanya’nın Milletler Cemiyeti’nden çekilmesini emretti.

II. Dünya Savaşı

Almanya’yı kontrol altına alan Hitler, yönünü Avrupa’ya çevirdi. 1935 yılında Hitler, Yahudilere karşı baskısını da artırmaya başladı. Çok sert olan Nürnberg Yasaları çıkarıldı ve Yahudilerin tüm hakları ellerinden alındı. Yahudilere zulmetme görevi üstlenen ve GESTAPO (Geheime Staatspolizei) olarak bilinen “Gizli Devlet Polis” teşkilatı kuruldu.

Hitler, 1936-1939 yılları arasında birkaç ülke ile anlaşma ve ittifaklar imzaladı. Avusturya ve Japonya ile ittifak kurdu, Mayıs 1939’da Benito Mussolini ile Çelik Paktı’nı ve Sovyetler Birliği ile Saldırmazlık Paktı’nı imzaladı.

Benito Mussolini ve Adolf Hitler
Benito Mussolini ve Adolf Hitler

Stratejik açıdan ittifaklar kurulduktan sonra, 1 Eylül 1939’da Polonya istila edildi. Fransa ve İngiltere ise Almanya’ya savaş ilan etti. Savaş yayıldıkça Avrupa hızla Alman kontrolü altına girmeye başladı. Polonya, Danimarka, Norveç, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa, Yugoslavya ve Yunanistan Alman kontrolüne girdi.

1941 yılında Hitler, Molotov-Ribbentrop Paktı’nı bozarak Sovyetler Birliğini işgal etti. Ancak Hitler’in Rusya’yı fethetme girişimi ölümcül sonuçlar doğurdu. 1945 yılında, İngiltere ve ABD’nin yardımıyla Sovyetler Birliği tarafından mağlup edildi.

Adolf Hitler Kimdir

Hitler’in Ölümü

28 -29 Nisan günü gece yarısı Hitler, Berlin sığınağında Eva Braun ile evlendi. Siyasi vasiyetini yazdıktan sonra 30 Nisan 1945’te kendini vurdu; Braun ise siyanürle zehirlendi. Cesetler, Hitler’in talimatına göre yakıldı.

İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan