Kökeni Orta Asya’ya dayanan bir halk. Türk Halkı.
Avarlar Asya’da 3-6. yüzyıllar arasında, Doğu Avrupa’da ise 6-9. yüzyıllar arasında devlet kurdular. Onlara Avar adını Avrupalılar vermişti, fakat bu kavmi Çinliler “Juan-Juan” (Cücen), Yunanlılar ise “Aors” olarak biliyorlardı. Türklerde ise “direnen karşı koyan” anlamındaki “Apar” olarak tanımlandılar.
200’lerde Asya’da kurulan Avar Devleti, 400’lü yıllarda ise sınırları İrtiş Irmağı’ndan Kore Yarımadası’na kadar uzanan güçlü bir imparatorluğa dönüştü. Avarlar Çinlilerle giriştikleri savaşı 458’de kaybedince kuzeye çekilmek zorunda kaldılar. 552’de Bumin Kağan idaresindeki Göktürkler, Avarları yenerek bu devletin Asya’daki yönetimine son verdi.
560 yılında Avarların başlarına Bayan Kağan geçtikten sonra güçlerinin zirvesine ulaştılar. Orta Avrupa ve Balkanlar’da geniş alanları ele geçirdiler. Bayan Kağan 568’de Macaristan’ın tümünü ele geçirdi. Burada Avar İmparatorluğu’nu kurdu ve kurduğu imparatorluk yaklaşık 250 yıl ayakta kaldı. Avarlar Belgrad’ı da alarak Tuna yöresine kadar geldiler, ancak toprak anlaşmazlığı yüzünden Bizans ile birkaç kez savaştılar. 617 ve 626 yıllarında iki kez Bizans’ın merkezini (İstanbul) kuşattılar. Ama bu kuşatmalardan bir sonuç alamadan döndüler.
8. yüzyılda hakimiyetleri altında bulunan Slav kabilelerinin ve Türk asıllı Bulgar kavimlerin ayaklanmaları, Avarların eski güçlerini kaybetmelerine sebep oldu. Frank kralı Büyük Kari, 796-805 yıllarında Avarlar’a son verdi.
Avarlar hayvancılıkla ve savaş ganimetleriyle geçimlerini sağlıyorlardı. At, gerek günlük yaşamda, gerek savaşta, gerekse göç sırasında onlar için özel bir anlam ifade ediyordu. Üzengiyi de Avarların bulduğu bilinmektedir. Ayrıca kuyumculuk sanatında oldukça ileriydiler. Şamanizm inancına sahip olan Avarlar sonradan Hristiyanlığı kabul ettiler.
Günümüzde Avarlar
İslam dinine mensup olan Avarlar, günümüzde Dağıstan ve Azerbaycan’ın kuzey kısmında yaşamaktadırlar. 1 milyon civarında nüfusu olan Avarlar, Dağıstan’ın yaklaşık %30’unu oluşturmaktadır.