Aşırı kilo veya obezite birçok sağlık sorununa neden olur. Bu nedenle doğru ve dengeli beslenme sağlığınızı korumak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Peki bir diyet programı uygularken nelere dikkat etmeliyiz:
- Kahvaltı ederek güne başlayın. Kahvaltı günün ilk ve en önemli öğünüdür.
Unutmayın!
- Sık sık ve az şekilde öğünlerinizi planlayın. Öğün atlamamaya özen gösterin.
- Zeytinyağı kullanırken kişi başı en fazla 1 çorba kaşığı zeytinyağı kullanın.
- Uyku düzeninize dikkat edin ve yeterince uyuyun.
- Fazla tuz kullanmamaya çalışın. Tuz hem vücutta ödem tutarak kilo vermenizi engeller hem de tansiyonunuzu yükseltir. Geç vakitte özellikle de yatmadan önce yemek yemeyin.
- Yiyecekleri imkânlar dahilinde haşlama, ızgara, buğulama, buharda ya da közleme şeklinde aşırı yağ kullanmadan sağlıklı bir şekilde pişirin. Düdüklü tencere kullanmayın.
- Özellikle dikkat etmeniz gereken gıdalar: patates, tatlılar, pirinç, mısır ve benzeri karbonhidratlardır. Tüketin ama dikkatli ve ölçülü tüketmeye özen gösterin.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durun. Mümkün olduğunca eve sokmamaya gayret edin.
- Daha küçük tabaklar kullanın.
- Günde en az 2.5 litre su için. Özellikle yemekten önce iki bardak su içmeye çalışın.
- Günde 2-3 bardak yeşil çay tüketin.
- Şekerle tatlandırılmış gazlı içecekler, soda, çay, meyve suyu veya alkol çok fazla kalori alımına sebep olur. Bunlar “boş kaloriler” olarak bilinir. Çünkü herhangi bir besinsel fayda sağlamadan ekstra enerji içeriği sağlarlar.
- Yemekleri yavaş yavaş yiyin ve iyice çiğneyin. Sindirim ağızda başlar ve mide ancak 20 dakika sonra tokluk hissine kavuşur.
- Doğal yiyecekler tüketmeye özen gösterin. Konserve, rafine, salamura yiyeceklerden uzak durun.
- Haftanın en az 3-4 günü, en az 1 saat yürüyüş yapın. Yürüyüşü ne kadar yüksek tempoda yaparsanız o kadar çok kalori yakıp kaslarınızı çalıştırırsınız. 2. haftadan sonra alışacak ve zevk alacaksınız. Egzersiz iyi kolesterolü yükseltmektedir.
- Çiğ yenen yiyecekleri bol tüketin.
- Meyveleri kabuklarıyla birlikte yemeyi tercih edin.
- Yemeklerinize bol karabiber, kırmızı biber ekleyin. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmek yada yulaf, çavdar ekmekleri tüketin.
- Zayıflama hapları, besin takviyeleri, zayıflatan giysiler vb. insan sağlığını tehlikeye sokabilecek şeyleri doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle almayın.
- Sürekli kabızlık çekenler bol lifli ve kepekli ürünler tüketmelidir.
- Her diyet kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Bu yüzden uzmanlardan destek alın.