Dünya’da Kutlanan En İlginç 7 Festival

Benzer İçerikler

Holi Festivali (Festival Of Colors)

Bahar Festivali olarak bilinen Holi, dünyanın en eski organizasyonlarından biridir. Antik bir Hindu geleneği olan Holi, Türkiye dahil olmak üzere günümüzde dünyanın bir çok yerinde kutlanmakta. Renklerin dansı Hindu takviminde Phalguna ayının dolunay gününde, farklılıklar gözetilmeksizin tüm insanların katılımıyla gerçekleşir.

Hint Mitolojisi’nde kötülüklerin kralı olarak bilinen Hiranyakaşipu ile Tanrı Vishnu arasındaki savaşta Vishnu Hiranyakaşipu’ı öldürür. İyinin kötüye karşı zaferini müjdeleyen bu olay simgeleştirildi ve kutlanmaya başlandı. Festival aynı zamanda baharın da müjdecisidir.

Holi Festivali (Festival Of Colors)
Holi Karnavalı | Kaynak: Flickr

Boryeong Çamur Festivali (Mud Festival)

1988 yılında Güney Kore’de yapılan festival bir çok insanın ilgisini çekmeyi başarmıştır. Katılımcılar mineral yönünden zengin olduğu belirtilen çamurla dolu havuzlara girerek, eğleniyor. Güney Kore’nin Boryeong şehrinde düzenlenen organizasyon, her yıl temmuz ayının ikinci haftasında başlayıp bir hafta boyunca sürüyor. Bu festivalin tarihçesi bilinmemekte. Yalnızca Festival ilk defa 1998’de, Boryeong’un meşhur çamurunu tanıtıp, kozmetik satışlarının arttırılması için düzenlenmeye başlanmış olduğu biliniyor.

Boryeong Çamur Festivali (Mud Festival)
Boryeong Çamur Festivali | Kaynak: Flickr

Thaipusam Festivali

Tamil halkının kutladığı bir festival olan Thaipusam, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da her yıl 900 bin katılımcıyla gerçekleşiyor. Festivalin en ilginç görüntülerinden biri yerel halkın kancalarla vücuduna onlarca piercing yaptırması. Vücuda bağlanan bu kancalarla tanrının iyilik getireceğine inanılıyor. Kutsal kitaplarda böyle bir şey bulunmamasına rağmen katılımcıların büyük kancalarla vücudunun onlarca bölgesini kancalamaları ortaya ilginç görüntüler çıkarıyor. Bu organizasyon dini bir ritüel olarak sınıflandırılabilir.

Thaipusam Festivali
Thaipusam Festivali | Kaynak: Image by aKasakow from Pixabay

Roswell Ufo Festivali

ABD’nin New Mexico eyaletinin Roswell kasabası, uzaylıların bulunduğu iddia edilen kasaba olarak tanınıyor. Bu kasabanın bir de UFO festivali var. Her yıl haziran ayında düzenlenen festivalde insanlar uzaylı kostümleriyle boy gösteriyor.

Festival, 8 Temmuz 1947 tarihinde Amerika’nın New Mexico eyaletine bağlı Roswell kasabasında gerçekleştiği iddia edilen bir kaza ile başladı. Bu kazayı diğerlerinden farklı ve ilginç kılan ise araba veya uçak kazası değil bir UFO’nun Roswell’deki bir araziye düştüğü iddiasıydı. Çevrede bulunan görgü tanıkları disk şeklinde bir gök cisminin çiftlik alanına düştüğünden ve aynı günlerde gökyüzünde uçan tuhaf cisimler gördüklerinden bahsediyorlardı. Kazayı soruşturan yetkililer olay mahallinden örnekler topladıklarını ve böyle bir kazanın gerçekten yaşandığını kayıtlara geçirmişlerdir. Düştüğü söylenen UFO’nun gündemin birinci sırasına oturması nedeniyle Amerikan ordusu duruma el koymuş ve iddiaları çeşitli nedenlerle yalanlamıştır. Ama bu yalanlama tabii ki de insanların böyle bir festival yapmasını engelleyememiştir.


Ölüler Günü Festivali (Day Of Dead)

31 Ekim gecesi başlayan festival, meleklere dönüştüğü düşünülen ölmüş bebek ve çocuk ruhların evleri ziyaret etmeleriyle başlar. Ertesi gün yetişkin ölülerin ruhları ziyarete gelir ve yenilen büyük bir aile yemeğinden sonra 2 Kasım’dan itibaren tekrar yavaş yavaş geldikleri yere döndükleri düşünülür. Yılın bu günlerinde sosyo-ekonomik düzeyi ne olursa olsun tüm Meksikalılar evlerine ölüleri için, onların sevdiği yemeklerden içkilerden ve meyvelerden özellikle de “Sempaxochitl” (ölüm çiçeği) denilen kadife çiçekleriyle dekore ettikleri bir altar yaparlar ve 31 Ekim akşamından itibaren kaybettikleri sevdikleri yollarını bulabilsin diye üç gün boyunca gece gündüz mumlar yakarlar.

Day Of Dead (Ölüler Günü Festivali)
Day Of Dead (Ölüler Günü Festivali) Kaynak: Flickr

Tarihi Kırkpınar Güreşleri

Tabi ki de ülkemiz için olmazsa olmaz olan bir festival. Edirne şehrinde her yılın harizan ayında yapılan festival gün geçtikçe daha çok ilgi çekmektedir.

Rivayet şudur ki: 1357 yılında Orhan Gazi’nin Rumeli seferleri sırasında oğlu Süleyman Paşa Edirne’yi geçici bir süreliğine fethettikten sonra keşif akınına çıkar. Mola verdikleri yerde 40 akıncı güreşe tutuşur. Saatlerce süren güreşlerde Ali ve Selim kardeşler bir türlü yenişemezler. Tüm gece boyu güreşen kardeşlerin sonunda nefesleri kesilir ve oracıkta can verirler ve aynı yere gömülürler. Yıllar sonra bu bölgeye tekrar gidildiğinde mezarlarından 40 pınar fışkırdığı görülür ve bu kardeşlerin anısına bu bölgeye Kırkpınar denilmeye başlanır.

Kırkpınar Güreşleri Perşev, Yağlama, Salavatlama, Dualama gibi birçok kendine özgü ritüeli ile 2010 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras listesi’ne girmiştir.

Tarihi Kırkpınar Güreşleri
Tarihi Kırkpınar Güreşleri Kaynak: Flickr

Çizgi Roman Festivali (Comic Con Internatıonal)

Bu festival bir çok kişinin dikkatini çekebilecek güzellikte. Comic Con International, 1970 yılından beri San Diego’da düzenlenen dünyanın en büyük 2. çizgi roman festivali konumunda. Çizgi roman severlerin büyük ilgi gösterdiği Comic Con festivalinde yüzlerce cosplay sergileniyor. 2010 yılında yaklaşık 800 cosplayin katıldığı festivali 1970’te 300, 2007’de 125.000 ve 2010’da 400.000 kişi ziyaret etmiş. Comic Con Festivali’nin en önemli ve merakla beklenen özelliği ise yeni çıkacak filmler, diziler ve oyunlar hakkındaki bilgilerin açıklanması.

Çizgi Roman Festivali (Comic Con Internatıonal)
Çizgi Roman Festivali (Comic Con Internatıonal)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

‘Bal’ Hakkında İlginç ve Faydalı Bilgiler

Balın içinde üç tür şeker bulunmaktadır. Üzüm şekeri (%34), sakroz (%2) ve levuloz (meyve şekeri %40).Balın %17'si su geri...