Esrar Bağımlılığı

Benzer İçerikler

Esrar Nedir?

Esrar; yapraklarında, tohumunda ve çiçeklerinde psikoaktif kimyasal (THC:tetrahydrocannabinol) bulunan bir bitkidir. İçinde kannabinoidler olarak bilinen 120 civarında bileşen bulunur. Bu bileşenler kimyasal özellikler taşır ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Esrar Bağımlılığı

Esrar Kullanımı

Esrar genellikle tütüne karıştırılarak sigara şeklinde sarılır ve sigara gibi içilir. Bu sebeple gençler bilmedikleri kimseler tarafından ikram edilen, elle sarılmış sigarayı kesinlikle kabul etmemelidirler. Ayrıca esrar lokum veya reçel içerisine katılarak yenilebildiği gibi alkollü içki veya çok şekerli kahve içine konarak da içilebilmektedir. Hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın 10-15 dakika içinde etki eder ve yaklaşık 4 saat etkisini sürdürür.

Esrarın Zararları

Türkiye’de suistimali ve kaçakçılığı en çok yapılan zararlı maddelerden birisidir. Batıda ‘marijuana‘ adı ile bilinir. Ottur zararı yoktur, bir kereden birşey olmaz, bağımlılık yapmaz gibi tuzak cümlelerle piyasaya sunulan esrar, terör örgütlerinin ve kaçakçıların önemli gelir kaynaklarından biridir.

Esrarın en önemli zararlarından biri, bira’nın yüksek dereceli alkollü içkilere geçişte vasıta olması gibi esrar da eroin, kokain gibi ağır ve bağımlılık yapan maddeleri kullanmada geçiş vazifesi yapmasıdır. Madde kullanımında beklenen etkinin gerçekleşmesi için dozaj arttırma ihtiyacı esrarda mümkün gözükmemesi hasebiyle daha etkili maddeleri kullanma ihtiyacı hasıl olmaktadır.

Esrar kullanmanın dışa yansıyan en belirgin özelliği gözlerin kısılmasıdır. Bunun dışında saldırganlık hisleri açığa çıkar. Başlangıçta neşe ve konuşma hali gibi canlılık veren etkisi, bağımlı hale geldikten sonra değişerek hayal gösterici bir niteliğe bürünür.

Esrar çok şiddetli bir beyin düşmanıdır. Bilhassa zekaya etki eder. Bu yüzden de ona ‘zeka zehri’ adı verilmiştir. Esrar kullanan kişilerde mekan, zaman, şahıs ve cisim idraki bozulur. Cisimleri olduğundan büyük veya küçük görür, motor koordinasyon bozulmuştur bu sebeple trafik kazaları sık rastlanan sonuçlardır. Kullanan şahıslarda kullandığı anda kalp atışları ve nabız artar, koroner arter problemi olan şahıslarda enfarktüs görülür. Uzun yıllar esrar kullananlarda ise solunum yolu hastalıkları; kalp, beyin, böbrekler üzerinde zararlı tesirleri görülür. Panik, duygu-durum bozukluğu, paranoya ve ölüm korkusu artar.

Örnek Olay

Mine’yi ahlak polisi fuhuş yapmaktan yakalayıp, üzerinde uyuşturucu bulundurduğu için emniyete getirildiğinde gördüm. Çelimsiz, ürkek 19 yaşındaki kız perişan haldeydi. Hikayesini öğrendiğimde bir kullanımla bir şey olmaz diyenlere ibret olacak, hemen herkesin başına gelebilecek bir olay olduğunu gördüm. Kendine geldiğinde anlattı;

“Babam işçiydi gece çalışıyor gündüz uyuyordu. Ben lise 2. sınıfındaydım. O zaman sadece sigara içiyordum. Babamın evde uyuduğu bir gün annemle tartıştık. Ben arkadaşlarımla Avrupa yakasındaki bir kafeye gitmek istemiştim ama annem izin vermemişti. Bağırarak tartışırken annem, babanı uyandıracaksın diyerek bir tokat attı. Ben de o sinirle evden çıktım. Ağlayarak bir taksiye bindim. Çantamda sigaramı arıyordum. Sinirle çıktığım için evde unutmuştum. Taksi Şoförü eliyle tek bir sigara uzattı hiç düşünmeden aldım ve içtim. Sonrasını hatırlamıyorum. Önce uyuşturucu sonra fuhuş… Oysa ben, evden kaçmak bile istememiştim. Arkadaşıma gidecektim. Birkaç gün beni arayan ailem korkup üzülecekti. Pişman olacaklardır. Ben de eve dönecektim…

(Polis Başmüfettişi MUTLU ÇELİK’in “Uyuşturucu” kitabı)

İlginizi Çekebilir

Sigara ve Tütün Bağımlılığı

"Ben bağımlı değilim." , "İstersem içmem." , "Destek almadan da bırakabilirim." , "Sigarasız yaşayamam." gibi çok güçlü ya da çok zayıf cümleleri kullanmaktan kaçının. Bu cümleler, motivasyonunuzu olumsuz etkilemekten başka bir işe yaramaz.