İskitler

Benzer İçerikler

İskitler, M.Ö.VII yüzyılda Orta Asya’dan göç ettikten sonra Güney Asya’ya yerleşen Türk kavmidir.

İskitler
İskitlerin Ulaştığı En Geniş Sınırlar

İskitler ve İskit Adının Kaynağı

İskitler, Yunan kaynaklarında “Skuthoi”, İran kaynaklarında “Saka”, Çin kaynaklarında “Sai”, Asur kaynaklarında “Aşguzai” adı ile anılan bu kavim Hint kaynaklarında “Caka” diye biliniyordu.

Ünlü tarihçi Herodot, İskit adının Karadeniz’in kuzeyinde yaşayan yerli halkın kullandığı “Skolot” yada “Oskolot” sözcüğünden türediğini ileri sürmektedir. Eski dönem coğrafyasında Karadeniz’in kuzey bölgesine İskitya adı verilmekteydi. Dolayısıyla bu bölgenin adının kavme mi verildiği, yoksa kavmin mi bu bölgeye adını verdiği bilinmemektedir. Ayrıca İskit adını bu kavmin mi kendisine verdiği, yoksa bu kavim hakkında bilgilerin merkezi olan Grek tarihçilerinin mi bu adı taktığı tartışmalı konular arasındadır.

Atli Bir Iskit c. 400 350 M.O. © The State Hermitage Museum St Petersburg 2017. Fotograf. V Terebenin.
Atlı Bir İskit, c. 400-350 M.Ö. © The State Hermitage Museum, St Petersburg, 2017. Fotoğraf. V Terebenin. (Kaynak: https://blog.britishmuseum.org/introducing-the-scythians/)

İskitler Nerede Kuruldu

İskitler kendi bölgelerinde zamanlarının en ileri uygarlığını kurmuş olmalarına karşın, sonraları çeşitli nedenlerle imparatorluk dağılmış ve halk başka ülkelere göç etmiştir.

İranlılarla beraber Türklerin de Sakalar diye andığı bu kavmin ilk yurtlarının Tanrı Dağları, Fergana ve Kaşgar bölgesi olduğu düşünülmektedir. Sakaların ilk boyları M.Ö.VII yüzyılda bu bölgeden Batı’ya göç etmişlerdir. Bu göç edenlerden bir grubun Aral gölü dolayında, Seyhun nehri ağzı çevresinde yerleştikleri, diğer bir grubun ise Hazar Denizi’nin kuzeyinden geçerek Güney Rusya’ya gittikleri ve o tarihlerde o bölgede yaşamakta olan Kimmerleri Kafkasya’nın güneyi olan Ön Asya’ya doğru göçe zorlayarak yerlerini aldıkları kesin olarak bilinmektedir.

İskitlerin Siyasi, Ekonomik ve Sosyal Yapısı

Herodot’un tanımlamasına göre İskitler kentlere yerleşmiyorlardı. Beraberlerinde götürdükleri atlı arabalarda yaşıyorlardı. At sırtında, yay ve ok ile savaşa alışmış bir kavim olan İskitler, yiyecek için tarıma değil hayvan sürülerine ihtiyaç duyuyorlardı. Genellikle pantolon ve bot giyip, atlarında üzengi kullanıyorlardı. İskitler domuz eti yemedikleri gibi bu hayvanı kesinlikle beslemezlerdi. İskitlerin yalnız erkekleri değil, kadınları da usta savaşçı idiler. İskit kadınlarının cesaretleri ve beceriklilikleri dillere destan olmuştur. İskit toplumunda kadının yeri çok yüksekti. Toplumun ve devletin en üst makamlarına kadar kadınlar yükselebiliyorlardı. İskit hükümdarları arasında kadınların da önemli yeri vardır.

Arabalarda yaşayan İskitler sürekli olarak civar bölgelere akınlar yaptıkları için komşu ulusların sürekli korktukları bir kavim olmuştur. İran’da Medler, Persler tarafından uzaklaştırılınca Güney Rusya ve Aral bölgesine doğru göç etmişler, ama İskitlerle yaptıkları savaşlarda yenilmişlerdir. İran İmparatoru Sirüs son seferini İskitler üzerine yapmış ve Aral bölgesinde M.Ö.529’da yenilmiştir. Bu tarihlerde İskit İmparatoru Tomris isimli bir kadındır. Daha sonraları ise Darius’un yaptığı seferler boşa çıkmıştır. İskitler yalnız İran cephesinde değil, sınırları bulunan tüm cephelerde sürekli savaşmış cengâver bir ulus olarak tarih sahnesine geçmişlerdir.

Eski Türkler’de olduğu gibi İskitler’de en önemli hayvan attır. Kesilen kurbanlar kazanlarda pişirilerek dağıtılırdı. İskitler şarap yaparlar ve içmeyi severlerdi. Şarabın yanında İskitlerde kımız benzeri içkilerde tüketilirdi.

İskit Sanatı

İskitler göçebe bir ulus olmalarına karşın kendi dönemlerinde önemli bir uygarlık yaratmışlardır. İskit eserleri günümüzde bile o bölgede görülebilmekte, bazıları ise müzelerde izlenebilmektedir. Özellikle İskit vazosu Batı dünyasında çok tanınmıştır. Arabalarda yaşayan İskitler kendi yaptıkları eşyalarını da beraberlerinde taşırlardı. Mücevherden başlayarak çeşitli süs eşyası yapan İskitler, yepyeni bir sanat yaratmışlardı.

Iskit Sanati
Turkuaz İşlemeli Altın Tork © The State Hermitage Museum, St Petersburg, 2017. Fotoğraf. V Terebenin. (Kaynak: https://blog.britishmuseum.org/introducing-the-scythians/)

İskit sanatı doğrudan Yunan sanatını da etkilemiştir. Doğu’dan gelen göçler nedeniyle İskitler Avrupa’nın batısına doğru göç etmeye başlayınca İskit sanatı bütün Avrupa’ya yayıldı. İskitler M.Ö.VI. yüzyılda Ön Asya’ya akınlar yaptıkları sırada bronz çağını bırakarak demir çağına geçmişlerdir. İskit sanatının başlangıcı Kelt-Tuna bölgesindeki Hallstat demir tekniğinden de geniş ölçülerde yararlanmıştır. Bronz tekniği konusunda ise aynı bölgede İskitler’den önce yaşamış olan proto-Türk bir kavim olan Kimmerlerin İskit sanatı üzerinde geniş etkileri olmuştur. Kuban bölgesinde bulunan İskit dönemi sanat eserlerinin bir kısmında ise Asur ve Babil sanatının etkileri görülmüştür.

Iskitlerin icki ictigini Gosteren Altin Plaketler
İskitlerin içki içtiğini Gösteren Altın Plaketler © The State Hermitage Museum, St Petersburg, 2017. Fotoğraf. V Terebenin. (Kaynak: https://blog.britishmuseum.org/introducing-the-scythians/)

İskit hayvan sanatı, Asur veya Yunan naturalizminin süsleme biçmine dönüştürülmesiyle meydana gelmiştir. Bozkır estetiği, İskitler aracılığı ile Güney Rusya’ya yerleşmiştir. İskitler göçebe yaşam biçimleri nedeniyle, resim, heykel ve kabartmacılık gibi sanat alanlarına yabancı kalmışlardır. Bütün lüksleri elbise, kuyumculuk ve koşum takımları yapmaktan öteye gitmiyordu. Kemer kopçası, kılıç tasması, eyer halkaları, araba süsleri, bayrak direkleri, halılar hep İskitlere özgü bir stilde yapılmıştı. İskitler geyik ve yaban eşeği sürülerini kovalamak, ceylanlarla kurtların kapışmasını izlemekten zevk alarak tüm yaşamlarını at üzerinde geçiriyorlardı.

İskitlerde İnanç ve Gelenekler

Tüm göçebelerde ve dağlı kavimlerde olduğu gibi İskitlerde de ruhsal yaşama inanış öncelik taşımıştır. Tüm yaşamları doğa ile savaş ve kaynaşma olan bu insanlar zaman zaman bazı korkunç ve garip doğa olayları ile karşılaşmışlardır. Açıklayamadıkları bu tür doğal olayları genellikle ruhlara bağlamışlardır. İskitler kutsal saydıkları her şeyin ve cismin bir ruh taşıdığına inanmışlardır. Greklerle temastan önceki İskit dininde Şamanizm’e ait önemli kalıntılar bulunmaktadır.

İskitler’de de şamanların var olduğu Herodot tarihinden öğrenilmektedir. Şamanizm İskitler aracılığı ile Traklara da geçmiştir. İskit dininde Şamanizm ile beraber görünen öğeler Türk-Moğol kültüründe de bulunmaktadır. İskit tanrıları M.Ö.IV. yüzyıldan sonra belirginlik kazanmışlar, Grek etkisi ile Yunan tanrıları da İskit tanrılarından sayılmıştır.

Grek kaynaklarında ve Herodot tarihinde İskit tanrıları şu sırayı izleyerek açıklanırlar. En önde canavarların tanrıçası sayılan Tabiti’ye yer verilmiştir. Büyük tanrıça kabul edilen Tabiti’nin pişmiş topraktan değişik biçimlerde yapılmış figürleri yapılırdı. Bazılarında ayakta durur, bazılarında da kucağında bir yavru taşır. İskitler kendi bölgelerinin kıyılarını çok sıkı biçimlerde korurlar ve yakaladıkları İyonyalı denizcileri bu tanrıçaya kurban ederlerdi.

Ayrıca, göktanrısı Papaios da önemli bir tanrıydı. Ay ve yıldızların sembolü olarak da tanrıça Apaia’ya inanılıyordu. Bu tanrıça evliliğin ve kadın haklarının simgesiydi. Apollon kötülükleri yok eden ışık tanrısı, Afrodit kadın güzelliğinin, aşk ile sevginin tanrıçasıydı. Sürekli savaşan bir ulus olarak İskitler savaş tanrısı olarak da Ares’e inanırlardı. Her kabilede başkanın yaşadığı yerin yanına bir Ares mabedi yapılırdı. Düşmanlardan aldıkları her yüzüncü esiri bu mabette tanrılarına kurban ederlerdi. Yüzüncü esirin başını şarapla ıslatarak takdis ederler, başını kestikten sonra kanını kılıçları üzerine sürerlerdi. Ayrıca yapay tepeler üzerine dikilen kılıç fetişlerine saygı gösterirlerdi.

İskitler tanrılarına her çeşit hayvanı adar ve kurban ederlerdi. Ancak en çok at kurban edilir, domuz ise asla kullanılmazdı, zaten bu hayvanı topraklarında yetiştirmezlerdi. Kurban törenleri çok görkemli olur, tanrılara dua edildikten sonra kurban kesilirdi. Kendilerine özgü kurban etme yöntemlerinin yanı sıra, civar kabilelere benzeyen usuller de kullanılardı.

Eskiçağ’da yaşamış tüm kavimler gibi İskitler de aşırı batıl inanç sahibiydiler. Büyüye, sihire ve tılsımların gücüne inanırlardı. Büyüye, toplum olarak, dinden daha fazla önem vermişlerdir. Rahipleri yoktu, ama bunun yerine söğüt dallarından geleceği söyleyen şamanları vardı.

İskitlerin ölüler için uyguladıkları Özel törenler vardı ve krallar için ayrı cenaze töreni yapılırdı. Kralın hizmetçilerinden elli tanesi seçilir ve bunlar kral için özel olarak boğdurulurdu. Bu törenlerin bazen bir yıl sürdüğü de görülmüştür. Normal olarak bir cenaze töreni kırk gün sürer ve ölen adam tüm dostlarının evlerine birer gün götürülür, ondan sonra toprağa verilirdi.

Iskit Dovmesi
Mumyalanmış ve Üzerinde İskit Dövmesi Bulunan Deri Parçası © The State Hermitage Museum, St Petersburg, 2017. Fotoğraf. V Terebenin. (Kaynak: https://blog.britishmuseum.org/introducing-the-scythians/)

Ölülerin mumyalanması da İskitler’de görülen bir başka gelenekti. Eski Türklerin yok olmayı kabul etmemeleri İskitleri de etkilemiş ve ölülerin mumyalanması yoluna gidilmiştir.

Iskitlere Ait Ahsap Tabut. M.O. 4. yuzyilin sonu ile 3. yuzyilin basi. © © The State Hermitage Museum St Petersburg 2017. Fotograf. V Terebenin. Kaynak httpsblog.britishmuseum 1
İskitlere Ait Ahşap Tabut. M.Ö. 4. yüzyılın sonu ile 3. yüzyılın başı. © The State Hermitage Museum, St Petersburg, 2017. Fotoğraf. V Terebenin. (Kaynak: https://blog.britishmuseum.org/introducing-the-scythians/)
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Babür Şah

Babür Devletinin kurucusu, ilk hükümdarı. "Babürname" adlı eserin yazarı.Babür Kimdir?Zahirüddin Muhammed Babür Mirza, 14 Şubat 1483’te Türkistan’ın Fergana ülkesinde...