Jül Sezar (Julius Caesar)

Benzer İçerikler

Çocukluk Dönemi

Jül Sezar, MÖ 100 yılında Roma’nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı Gaius Julius Caesar’dı.

Sezar altı yaşında eğitim almaya başladı. Marcus Antonius Gnipho adında özel bir öğretmen tarafından eğitildi. Roma hukuku ve hitabet sanatını öğrendi.

On altı yaşındayken babası öldü. Babasının ölümü ile annesi Aurelia ve kız kardeşi Julia ile baş başa kaldı. On yedi yaşında Roma’da güçlü bir politikacının kızı olan Cornelia ile evlendi.

Siyasi ve Askeri Hayatı

Genç Sezar kısa bir süre sonra kendini hükümetin iki kanadı arasındaki güç mücadelesinin ortasında buldu. Roma’nın o dönemdeki diktatörü Sulla, Sezar’ın amcası Marius ve Sezar’ın kayınpederi Cinna ile düşmandı. Orduya katılan Sezar, Sulla ve müttefiklerinden kaçmak için Roma dışında görevler icra etti.

Sezar, Sulla öldüğünde Roma’ya döndü. Roma’da olmadığı dönemdeki askeri faaliyetleri onu ordu içinde kahraman yapmıştı. Roma hükümetinde de hızla yükseldi. General Pompey ve zengin Crassus gibi güçlü insanlarla müttefik oldu.

40 yaşında iken konsolosluğa seçildi. Roma Cumhuriyeti’nde etkili bir konsolostu. Ayrıca mükemmel bir konuşmacıydı ve Roma halkı da Sezar’ı seviyordu. Konsolos olarak sadece bir yıl görev yaptı. Konsolosluk döneminin sonunda Galya eyaletinin valisi oldu.

Galya Valisi olarak Sezar, dört Roma lejyonundan sorumluydu. Çok etkili bir vali ve generaldi. Tüm Galya’yı fethetti. Ordusunda saygı ve şeref kazandı. Pompey ile birlikte Roma ordusunun en büyük generali olarak kabul edildi.

Yönetime Darbe ve Taht Mücadelesi

Sezar Galya’dayken Roma’daki politika gittikçe sertleşti. Pompey dahil, liderlerin çoğu Sezar’a ve onu takip edenlere karşı husumet beslemeye başladı. Bu gelişmeler neticesinde Sezar ve Pompey rakip oldu. Sezar halkın, Pompey ise aristokratların desteğini aldı.

Sezar Roma’ya dönmek istedi ancak Roma Senatosu onun önce görevden ayrılması gerektiğini iletti. Sezar bu teklifi reddedince senato onu hain ilan etti. Sezar, ordusu ile Roma’ya yürümeye başladı. MÖ 49’da Roma’nın kontrolünü ele geçirdi ve sonraki 18 ayda Pompey ile savaştı. Pompey Mısır’a doğru kaçtı, Sezar onu Mısır’a kadar takip etti. Mısır’a ulaştığında genç Firavun VIII. Ptolemy Pompey’i öldürdü ve başını Sezar’a hediye etti.

Krallık Dönemi 

MÖ 46 yılında Sezar Roma’ya döndü. Artık dünyanın en güçlü adamıydı. Senato onu ömür boyu kral ilan etti. Roma’da birçok değişiklikler yaptı. Senatoyu da kontrol altına alarak kendi destekçilerini yerleştirdi. Roma şehrinde yeni binalar ve tapınaklar inşa etti. Roma takvimini değiştirdi ve yerel yönetimleri yeniden düzenledi. Önceki dönemlerde tahrip edilen iki şehir devleti Kartaca ve Korint’i yeniden inşa etti. Yabancılara vatandaşlık verdi. Bazı rakiplerini hükümete katılmaya davet etti.

Sezar’ın Ölümü

Sezar’ın reformları Roma’nın alt ve orta sınıf nüfusunda etkili olmasına karşın Roma Senatosu’nda kıskançlık, endişe ve öfkeye sebep oldu. Ayrıca Romalılar, monarşik yönetimi çok fazla benimseyemedi. Sezar’ın rakiplerini hükümete dahil etmesi de onun çöküşünü hızlandırdı.

Sezar’ın Roma Senatosu’na katılan eski rakipleri Gaius Cassius Longinus ve Marcus Junius, kendilerini “kurtarıcılar” olarak adlandırdılar ve Sezar’ın suikastine öncülük ettiler.

Brutus’un suikaste destek vermesi ciddi bir etki yarattı. Brutus, Roma iç savaşında Sezar’ın rakibi Pompey ile birlikte savaşmıştı. Ancak Sezar’ın Pompey’i alt etmesinden sonra Brutus hükümete davet edildi. Brutus’un annesi Servilia da Sezar’ın sevgililerinden biriydi.

Sezar’ın ölümünden sonra alt ve orta sınıf Romalılardan oluşan bir grup Sezar’ın cenazesinde toplandı, öfkeli kalabalık Cassius ve Brutus’un evlerine saldırdı. Ölümünden iki yıl sonra Sezar, tanrılaştırılan ilk Roma figürü oldu. Senato ona “İlahi Julius” unvanını verdi.

 

İlginizi Çekebilir

Büyük İskender (Alexander the Great)

Eski Makedonya kralı. Tarihin en büyük askeri komutanlarından biri. (D. M.Ö. 20 Temmuz 356 / Pella, Makedonya - Ö....

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan