İçindekiler
Prostat Nedir?
Erkeklerde üreme sisteminin bir parçası olan prostat, ortalama 18-20 gr ağırlığında olan ve idrar torbasının çıkışını çevreleyen bir salgı bezidir. İdrar torbasının hemen altında, bağırsakların ön tarafında bulunur. Hem meni (sperm/semen/ersuyu) sıvısını üretmeye hem de spermleri bu sıvı içinde sağlıklı bir şekilde saklamaya yardımcı olur. Bunun dışında, sfinkter adı verilen kas sistemi ile mesanenin kontrolünü sağlayarak idrarın tutulmasını sağlar.

Benign Prostatik Hiperplazi (İyi Huylu Prostat)
Mesaneyi veya üretra’yı çevreleyen prostat bezinin büyüyerek mesane çıkışını tıkaması ve idrar akışını engellemesidir. Yaşlanma sonucu değişen vücut yapısı nedeniyle çok sık görülmektedir. Zira erkeklerde bu sıklık 70’li yaşlarda %45, ilerleyen yaşlarda ise %90’dır. İyi huylu prostatın kanser olmadığının bilinmesi gerekiyor. Prostat kanseri riskini de artırmaz. Erken teşhis, doğru tedavi ve doğru beslenme ile problem ortadan kalkabilir.
İyi Huylu Prostatın Belirtileri Nelerdir?
- Sık idrara çıkma
- Ani idrar ihtiyacı ve idrarın ertelenememesi
- Farkında olmadan idrar kaçırma
- Geceleri idrara çıkma
- Zayıf, kesik, çatallı ve dağınık idrar yapma
- İdrar yapmada zorlanma ve bu sürenin uzaması
- İdrar torbasında idrarın kaldığını hissetme
Nasıl Beslenmeliyiz?
Prostat, erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasını önleme veya tedavi sürecinde beslenme çok önemli bir faktördür.
- Posalı besinlerle beslenmek önemlidir. Özellikle; soya, domates, brokoli, Brüksel lahanası, beyaz lahana, yeşil biber, bal kabağı ve havuç gibi besinlerin bu konuda yararlı olduğu saptanmıştır. Meyvelerden ise antioksidan içeren üzüm, karpuz, kivi, çilek, böğürtlen ve mango, prostata iyi gelen besinler arasındadır.
- Günlük beslenmeye eklenecek E vitamini ve selenyum minerali de prostatın önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir.
- Her gün tüketilecek 1 çay bardağı kadar kabak çekirdeği, şikayetlerin azalmasında etkili olacaktır.
- Günlük beslenme programında mutlaka yer alması gereken domates, içeriğindeki likopen dolayısıyla prostata iyi gelir.
- Yapılan araştırmalarda nar suyu ve nar tüketiminin de prostatı yavaşlattığı ve kansere dönüşme düzeyini azalttığı görülmüştür.
Doğal Tedavi Yöntemleri
- İlk dürtüyü hissettiğinizde idrara çıkın. Ayrıca, idrara çıkma ihtiyacı hissetmiyorsanız bile, belirli bir programa göre tuvalete gidin.
- Alkol ve kafeinden kaçının.
- Bir kerede çok fazla sıvı İÇMEYİN. Sıvı tüketimini gün içerisine yayın. Yatmadan önceki 2 saat içinde sıvı içmekten kaçının.
- Dekonjestanlar veya antihistaminikler içeren, reçetesiz soğuk algınlığı ve sinüs ilaçlarını almamaya çalışın. Bu ilaçlar iyi huylu prostat semptomlarını artırabilir.
- Prostat bölgesini sıcak tutun ve düzenli olarak egzersiz yapın.
- Stresten ve stresli ortamlardan uzak durun. Sinirlilik ve gerginlik daha sık idrara çıkmaya neden olabilir.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat bezinde bulunan hücrelerin istemsiz büyümesiyle ortaya çıkar. Bu hücreler, prostatın içine dağılarak prostatı çevreleyen zara ulaşır. Bu zarı delerek prostatın dışına doğru çıkar. İyi huylu prostatla kanserli prostat arasındaki fark, hastalığın merkezden uzak ortaya çıkmasıdır. Ayrıca düşünülenin aksine, prostat kanseri iyi huylu prostattan daha geç alarm verir.
Prostat Kanserinin Nedenleri
Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Prostat kanseri, prostatta bulunan hücrelerin DNA’larında meydana gelen değişikle başladığı bilinir. Değişiklikler, hücrelerin normal hücrelerden daha hızlı büyümesine ve bölünmesine neden olur. Bu sistemde diğer hücreler ölürken anormal hücreler yaşamaya devam eder. Biriken anormal hücreler büyüyebilen bir tümör oluşturur. Ayrıca zamanla, bazı anormal hücreler parçalanıp vücudun diğer bölgelerine yayılabilir (metastaz yapabilir).
Risk faktörleri
Yaşlılık: Yaşlandıkça prostat kanseri riski artar. Genellikle 50 yaşından sonra görülür.
Irk: Nedeni bilinmemekle birlikte siyahilerde prostat kanseri riski daha fazladır.
Genetik: Aile üyelerinden herhangi birinde prostat kanseri bulunuyorsa diğer aile üyelerinde de bulunma olasılığı artar. Ayrıca, ailede meme kanseri riskini artıran genler (BRCA1 veya BRCA2) prostat kanseri riskinide artırabilir.
Obezite: Obezlerin prostat kanseri riski daha yüksek olabilir. Ayrıca obez kişilerde, kanserin daha agresif etkiler yarattığı görülmüştür.
Prostat Kanserinin Belirtileri
- İdrar yapmada güç azalması
- Spermde ya da idrarda kanlanma
- Boşalma esnasında ağrı
- Kasık bölgesinde yaşanan rahatsızlık
- Kemik ağrıları
- Sertleşme (ereksiyon) sorunları