Sağlıklı Beslenmenin 17 Altın Kuralı

Benzer İçerikler

Yeterli Su Tüketin

En çok üstünde durduğumuz ve maalesef çoğu birey tarafından ihmal edilen bir konudur. Yeterli su tüketiminin sağlanmaması konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, kabızlık, soluk cilt ve daha birçok sağlık problemine neden olabilir. Bu nedenle diyetinizin içeriği ne olursa olsun işe öncelikle su tüketimini düzene oturtmakla başlamalısınız. Bu konuda atacağınız adım sağlıklı beslenme açısından son derece önemlidir.

Doğru Ekmek Seçimi Yapın

Tam tahıl, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmeye özen gösterin. Yani esmer renkli ekmek tüketimine özen gösterilmelidir.

Sebze ve Meyve Tüketimini İhmal Etmeyin

Sebze ve meyve, içerik olarak bol su ve lif ihtiva etmesi sayesinde, sindirim sistemi için faydalıdır ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Sağlıklı beslenme için günlük sebze tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu düzen, öğünlerde salata tüketerek veya bir öğünü sebze yemeği şeklinde tüketerek sağlanabilir. Meyvelere mutlaka gün içinde yer verilmelidir. Gün içinde meyve tüketiminiz zor oluyorsa kahvaltılarınızda meyveye yer verebilirsiniz.

Protein Tüketimine Önem Verin

Et, süt, tahıl ve kuru baklagil grupları yeterli tüketilmelidir. Eğer hayvansal kaynaklı besinleri tüketemiyorsanız kuru baklagiller ve tahıllar doğru seçim olacaktır.

Sağlıklı Yağlar Mutlaka Beslenmenizde Olmalıdır

Fındık, fıstık, badem, ceviz, keten tohumu, tereyağı, zeytin, yağ vb. besinler yeterli miktarda alınmalıdır.

Vücudun İhtiyacı Olan Gerekli Vitamin ve Mineralleri Almaya Özen Gösterin

Mevsiminde, doğru muhafaza edilmiş, doğru pişirme yöntemleri uygulanmış sebze meyveler; et, süt ve tahıl grubu besinler mutlaka günlük beslenmenizde olmalıdır.

Kahvaltıyı Asla İhmal Etmeyin

Zaman kaybı gibi görülse de kahvaltı etmemek, bireylere birçok yönden zarar verir. Gün içinde kontrol edilemeyen bir iştaha ve bu iştahla öğünlerde yanlış besin seçimine sebep olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırmak için de kahvaltının çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Beslenmenizde Probiyotiklere Yer Verin

Yoğurt, kefir, peynir, sirke, mayalı ekmek, kurubaklagiller, soğan ve sarımsak gibi besinlerden faydalanın.

Hayır Diyebilmeyi Öğrenin

Eğer diyetteyseniz size ikram edilen, kalorisi yüksek yiyeceklere hayır diyebilmeniz gerekir.

Yavaş Yemek Yemeyi Alışkanlık Haline Getirin

Yavaş yemek yenildiğinde tokluk hormonlarının üretimi için yeterli zaman verilmiş olur, böylece oluşan tokluk hissi sayesinde daha az tüketim sağlanmış olur.

Az ve Sık Beslenmeye Özen Gösterin

Bir öğünde büyük porsiyonlar tüketmek yerine, az ve sık beslenildiğinde metabolizmanın daha hızlı ve aktif olması sağlanmış olur. Böylece midede oluşabilecek şişkinlik de önlenmiş olur.

Vazgeçilemeyen, Kalorisi Yüksek Besinleri Dikkatli ve Kararında Tüketmeye Dikkat Edin

Bu anlamda haftalık veya belli sürelerle kendinize küçük kaçamak hakkı verebilirsiniz. Tabii ki bu kaçamaklar ölçülü olmalıdır.

Dışarıda Yemek, Kontrollü Olmalıdır

Günümüz koşullarında iş yaşamı, zaman sıkıntısı ve daha birçok nedenle dışarıdan beslenmeye yönelim arttı. Bunun bireyler tarafından olabildiğince kontrol altına alınması gerekir.

Abur Cubur Tüketimini En Asgari Düzeye İndirin

Çoğu bireyde artık bağımlılık derecesine gelen abur cuburların yerine sağlıklı ara öğünler konulmalıdır. Bu öğünlerde taze veya kuru meyveler, süt, ayran, yoğurt veya kavrulmamış kuruyemişler tüketilebilir.

Kendi Yemeklerinizi Kendiniz Yaparak Sağlıklı Öğünler Ortaya Çıkarabilirsiniz

Bu konuda yetenekli değilim diyorsanız, basit ama sağlıklı alternatiflerden başlayabilirsiniz. Yoğun bir yaşamınız var ise mevsiminde edinilmiş, dondurulmuş veya kurutulmuş besinlerden yararlanabilirsiniz.

Uyku Düzeninizi ve Dinlenmeyi İhmal Etmeyin

Yeterli miktarda uyumak ve dinlenmek, sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir. Yorgun ve uzun süre uykusuz kalan bireylerde daha kalorili ve daha büyük porsiyonlara yönelimin arttığı gözlenmektedir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Dünden Bugüne Kadın

Antropologlara göre, en eski toplumlarda uygarlık kadınların eliyle başlamış. İlk ipi yapmayı akıl eden, yiyecekleri koymak için taştan ve kilden kapkacağı yapan; yenecek ve ilaç olarak kullanılacak bitkileri ve ateşi bulan, hayvanları evcilleştiren kadınlarmış...