Tarık Bin Ziyad

Benzer İçerikler

İslam dünyasının en büyük komutanlarından biri, Endülüs fatihi.

Berberi asılı olan Tarık bin Ziyad 670 yılında doğdu. Kabiliyeti sayesinde Emevilerin Kuzey Afrika valisi Musa bin Nusayr’ın seçkin komutanlarından biri oldu. Musa bin Nusayr tarafından savaşlardaki başarısı neticesinde çoğu Berberi olan 7000 kişilik bir kuvvetle İspanya’ya gönderildi. Buradaki Vizigot krallığı karışıklık içindeydi. Kral Rodrik halk tarafından sevilmiyordu. Septe boğazı komutanı Kont Julianus ile arası açıktı. Tarık, Kont Julianus’un sağladığı gemilerle Septe boğazını geçti. Daha sonra kendi adıyla anılan Cebelitarık bölgesinde ordusuyla mevzilendi. Askerlerine, geri dönme umudu bırakmamak için bütün gemileri yaktırdı.

İlk etapta kuvvetli bir direnişle karşılaşmayan Tarık, Carterya ve Algeziras şehirlerini aldı. Got kralı Rodrik’in, büyük bir ordu topladığını haber alınca, Musa bin Nusayr’den yardım istedi. O da 5000 kişilik yardımcı kuvvet gönderdi. Tarık, ordusunun başında İspanya içlerine doğru yürüyüşe geçti. Rodrik’in ordusu ile yaptığı savaşta büyük bir zafer kazandı.

Musa bin Nusayr, Tarık’ın bu başarısını kıskandı. Daha ileri gitmeyip kendisini beklemesini bildirdi. Tarık, onun bu emrini dinlemedi. Dağılan düşmanın toplanmasına fırsat vermemek için ileri yürüyüşünü sürdürdü. Vizigotların başkenti olan Toledo’yu (Tuleytile) ele geçirdi. Toledo’nun arka kısmındaki dağlık bir bölgede yer alan şehirde Hz. Süleyman’a nisbet edilen ve 36 ayaklı olduğu söylenen bir masayı ganimet olarak ele geçirdi. Tarık bin Ziyad’ın hızla ilerlemesi Musa bin Nusayr’ı endişelendirdi. Çoğunluğu Arap olan on bin kişilik bir ordu ile İspanya’ya geçti. Portekiz’e doğru ilerlemeye başladı. Musa, Tarık’la karşılaşınca ona ağır sözler söyledi ve kendisini hapsetti. Tarık bin Ziyad’ın ganimet olarak ele geçirdiği masayı’da Halife’ye göndererek tüm başarıyı sahiplenmek istedi. Fakat halifeden gelen bir emir üzerine Tarık bin Ziyad’ı serbest bırakmak zorunda kaldı. İslam birlikleri, Kuzey İspanya’ya kadar ilerlediler. Sarakosta ve Leon şehirlerini aldılar.

Tarık ve Musa arasında derinleşen problem Halife’nin dahi tepkisini çekti. Başarının kime ait olduğu hususunu Halife’ye açıklamak için Şam’a gittiler. Ancak Musa bin Nusayr orada büyük bir sürprizle karşılaştı. Tarık bin Ziyad ganimet olarak ele geçirdiği “Maide-i Süleyman”ı vermeden önce bir ayağına saklamıştı. Şam’da halife tarafından yüzleştirilmesi sırasında Musa’nın, İspanya’nın gerçek fatihinin kendisi olduğunu söylemesi üzerine Tarık sakladığı “Süleyman Masası”nın ayağını ortaya çıkardı. Böylece İspanya’nın gerçek fatihinin Tarık olduğu anlaşıldı. Musa bin Nusayr görevinden alındı. Tarık bin Ziyad’da ömrünün son yıllarını Suriye’de geçirmek zorundu kaldı. 720 yılında vefat etti.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan