Uzun Hasan

Benzer İçerikler

Babür Şah

II. Ahmed

Akkoyunlu Devleti hükümdarı.

1425 tarihinde Diyarbakır’da doğdu. Babası Akkoyunlu Devletinin kurucusu Kara Yülük Osman Bey’in oğlu Ali Bey’dir. Annesi ise Sare Hatun’dur. Küçük yaşından itibaren iyi bir eğitim aldı ve devlet yönetiminde tecrübe kazandı.

Akkoyunlular’ın kurucusu Kara Yülük Osman Bey’in ölümünden sonra oğulları Ali Bey ve Hamza Bey arasında taht mücadelesi başladı. Bu mücadeleler nihayete ermesede Ali Bey tahtı ele geçirdi. Mardin’de bulunan Hamza Bey taht mücadelesine devam etmekte ve gücünü korumaktaydı. Ali Bey’in ölümünden sonra Hasan’ın abisi Cihangir Akkoyunlular’ın başına geçti (1441). Bu esnada Uzun Hasan’da taht mücadelesine girişti, amcalarına karşı yaptığı savaşları kazandı. Ülkede çıkan ayaklanmaları bastırdı. Kardeşi Cihangir’i başkent Diyarbakır’dan uzaklaştırarak kendisi hükümdar oldu (1453).

Uzun Hasan, Trabzon Rum İmparatoru Yuannes Komnenos’un kızı Despina Hatun (Theodora Megale Komnena) ile evlendi ve bu devletin koruyuculuğunu üzerine aldı. Ardından da Osmanlılar’a karşı düşmanca davranışlarda bulunmaya başladı. Venedikliler’le diplomatik ilişki kurdu. Karamanoğulları Beyleri’ni korudu. Fakat, sonunda Fatih Sultan Mehmet‘in Trabzon’u almasına engel olamadı. Uzun Hasan daha çok doğu seferlerinde askeri başarı sağladı.

Akkoyunlu Devleti / Uzun Hasan
Uzun Hasan Dönemi / Akkoyunlu Devleti

Karakoyunlu Devleti’ni yıkarak İran’ı ve Irak’ın doğu bölgelerini ülkesine kattı. Tebriz’i başkent yaptı, Timur’un torunlarından Ebu Said’i yenerek devletinin sınırlarını genişletti. Bağdat’ı aldı, Gürcüler’i vergiye bağladı. Akkoyunlu hükümdarı, bu başarılarından sonra Osmanlı Devleti’ni de yenilgiye uğratacağını düşünüyordu. Öte yandan o dönemde Osmanlılar’ın doğuda genişleme planlarına engel olabilecek büyüklükteki tek ordu da onda bulunmaktaydı. Karamanoğulları ve Venedikliler, içinde bulundukları zor durumdan kurtulmak için Uzun Hasan’ı sürekli Osmanlılar’a karşı kışkırtıyorlardı. Uzun Hasan bu kışkırtma ve tahrik kampanyasına daha fazla dayanamayarak, Karamanoğulları’na yardım etmek amacıyla 50.000 kişilik bir kuvveti Anadolu’ya gönderdi. Konya Valisi Şehzade Mustafa, Tokat ve Kayseri’yi işgal eden bu Akkoyunlu ordusunu kısa sürede yenilgiye uğrattı (1472).

Fatih Sultan Mehmet de Uzun Hasan’ın sergilediği tutuma hiddetlenerek büyük bir ordu ile Akkoyunlular’ın üzerine yürüdü. Otlukbeli Savaşı’nda Uzun Hasan’ın komutasındaki Akkoyunlu ordusunu yendi (1473). Uzun Hasan, bu yenilgiden sonra Anadolu’dan elini çekmek zorunda kaldı. Gürcistan’a yaptığı seferden dönerken hastalandı ve 6 Ocak 1478’de vefat etti.

Uzun Hasan, devlet yönetiminde olumlu yenilikler yapan, ülkesini kalkındırmak için çok uğraşan yetenekli bir hükümdardı. Uzun Hasan’ın en önemli özelliklerinden biri de ilme verdiği değerdir. Bilim adamlarını himaye eder, onlarla sürekli sohbetler gerçekleştirirdi.

İlginizi Çekebilir

Jül Sezar (Julius Caesar)

Çocukluk DönemiJül Sezar, MÖ 100 yılında Roma'nın Subura kentinde aristokrat ancak zengin olmayan bir ailede dünyaya geldi. Tam adı...

Kristof Kolomb

Frederic Chopin

Cem Sultan