Vajinal Mantar (Maya Enfeksiyonu) Nedir?

Benzer İçerikler

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar, vajina ve vulvadaki dokularda tahrişe, akıntıya ve yoğun kaşıntıya neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Vajinal kandidiyaz olarak da adlandırılan enfeksiyon kadınlarda çok sık görülür.

Vajinal Mantar

Vajinal mantar %90 oranında candida adı verilen bir mayanın (bir tür mantar) neden olduğu enfeksiyondur. Candida normalde vücudun içinde (ağız, boğaz, bağırsak ve vajina gibi yerlerde) ve ciltte herhangi bir soruna neden olmadan yaşar. Ancak bazı etkilerle çoğalır ve enfeksiyona neden olur. 

Vajinal Mantar Belirtileri

Semptomları hafif ile orta şiddettedir.

  • Vajinayla vulvada kaşıntı ve tahriş
  • Cinsel ilişki veya idrar esnasında yanma hissi
  • Vulvada kızarıklık ve şişme
  • Vajinal ağrı ve döküntü
  • Kalın, beyaz ve kokusuz olan vajinal akıntı

Vajinal Mantarın Nedenleri

Hormonlar: Hamilelik, emzirme veya menopoz sırasındaki değişiklikler (veya doğum kontrol hapları alıyorsanız) vajinadaki dengeyi değiştirebilir.

Diyabet: Diyabet iyi kontrol edilmezse, vajinanın mukus zarlarında (nemli astarlar) bulunan şekerde artış meydana gelebilir. Bu artış mayanın büyümesi için yer oluşturabilir.

Antibiyotikler: Bu ilaçlar vajinada yaşayan iyi bakterilerin çoğunu öldürebilir.

Duş ve vajinal spreyleri: Bu ürünlerin kullanımı vajinadaki dengeyi değiştirebilir.

Zayıflamış bağışıklık sistemi: HIV veya başka bir bağışıklık sistemi bozukluğu varsa, maya da kontrolsüz büyüyebilir.

Dar iç çamaşırları: Dar iç çamaşırı ve/veya sentetik malzemeden yapılmış pantolon giymek, genital bölgenin havasız kalmasına neden olur. Havasız kalan bölge mantarların çok sevdiği kapalı ve nemli bir ortam oluşturur.

Cinsiyet: Kadınlarda çok daha fazla görülebilir. 

Tedavi

Vajinal mantar genellikle antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Çoğu enfeksiyonlar için tedavi, vajina içine uygulanan antifungal ilaç veya ağızdan alınan tek bir flukonazol ile yapılır.

Daha şiddetli seyreden, iyileşme eğilimi göstermeyen veya iyileştikten sonra tekrar nüks eden enfeksiyonlar için başka tedaviler gerekebilir. Bu tedaviler, ağızdan veya vajina içine uygulanan daha yüksek dozda flukonazol içeren borik asit, nistatin veya flusitozin gibi ilaçların yüksek dozunu içerir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İlginizi Çekebilir

Sindirim Sistemi (Gastrointestinal) ve Mide Hastalıkları

Sindirim Sistemi Nedir?Sindirim sistemi (gastrointestinal sistem), yiyeceklerin ve sıvıların vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerine dönüşmesini sağlayan organlardan...