Yaz Ayı İçin Beslenme Önerileri

Benzer İçerikler

Yaz Aylarında Diyet

Yaz mevsiminde sıcaklıkların artması sıvı tüketimi artırır ve uzun süren gün sayesinde metabolizmamız hızlanır ve daha canlı olur. Doğanın kışa göre daha renkli ve aydınlık olması, güneşin gün içinde uzun süre etkisini göstermesi vücudumuzu diyete hazırlayan olumlu unsurlardır.

Yaz ayları yaklaşırken panikle kısa sürede kilo verme isteği sonucu bilinçsiz yapılan çok düşük kalorili şok diyetler ve detoks programları, laksatif kullanımı, aşırı ve karışık bitki çayı tüketimi gibi yanlışlıklar yapılır. Bilimsel temellere dayanmayan şok diyetler metabolizmanızı yavaşlatan, beslenme bozukluklarına yol açan diyetlerdir.

Yaz Ayi Icin Beslenme

Uzun yaz günlerinde asla atlamamanız gereken öğünler ve almanız gereken besinler vardır. Hızlı kilo vermenizi sağlayan, sizi istediğiniz kiloya zahmetsizce ulaştıracak mucize bir diyet veya besin yoktur. Mutlaka bir diyetisyen yardımı almalısınız veya bu konudaki tavsiyelerine kulak vermelisiniz.

Yaz Mevsiminin Avantajları

  • Yaz aylarındaki güneşli ve güzel günler dışarda vakit geçirme isteğini artırır. Buna bağlı olarak fiziksel aktivite artar, ayrıca daha hafif besinlere ve yemeklere yönelim olur.
  • Gecelerin kısa olması nedeniyle televizyon başında geçirilen vakit kışa oranla azalır. Böylece televizyon izlerken tüketilen atıştırmalıkların miktarı da azalır.
  • Tatlı istekleri birçok yaz meyvesi ile kolayca giderilebilir. Ancak bu tür tatlılarda da porsiyon ve tüketim zamanını kontrol altında tutulmalı.
  • Spor, egzersiz ve yürüyüş için kış aylarındaki kar, yağmur ve soğuk gibi olumsuz şartlar yaz aylarında olmayacaktır. Günlük 30 dakika hafif yürüyüş ile yazın hızlanmış metabolizmamızı daha da hızlandırmak bizim elimizde.
  • Ülkemizde her mevsim taze sebze ve meyve bulunabilir. Özellikle yaz mevsiminde ülkemizin her yerinde renk renk, en taze ve en lezzetli sebzelere/meyvelere kolaylıkla erişebilmek mümkün. Doğru tüketim ile günlük beslenme ve zayıflama sürecinde avantaj sağlayabiliriz.
Yaz Ayi Icin Beslenme Onerileri
  • Yaz sıcakları bizi daha hafif yiyecekler tüketmeye teşvik edecektir. Yağlı ve ağır yemekler yerine daha hafif yemekler, taze sebzelerden yapılan hafif ve az yağlı salatalar, tam tahıl ürünleri, tam tahıl ekmekleri, az yağlı süt ürünleri, taze meyvelerden yapılan meyve salataları ve şekersiz kompostolar yaz mevsimi için ideal besinlerdir.
  • Yazın bize getirdiği en büyük avantajlardan biride sıcaklar nedeniyle aşırı terleme ve bunun sonucunda tükettiğimiz bol su. Vücudumuzdaki terleme ile oluşan su kaybı susama hissi oluşturur bu da özellikle su tüketimi yeterli olmayan bireyler için çok ciddi faydalar sağlar.
  • Yaz aylarında yeterli ve uygun güneşlenme sonucu D vitamini alımı artar. Bunun yanında uygun miktarlarda tüketilen süt, yoğurt, ayran, kefir gibi sağlıklı besinlerle aldığımız kalsiyum ve D vitamini metabolizmayı hızlandırır.

Yaz Mevsiminde Diyete Yardımcı Olan Besinler

Salatalık: Yaz aylarında tüm pazar ve marketlerde en kolay bulunabilecek besinlerin başında gelir. Su oranı yüksektir, ayrıca içerdiği lif ve az kalorili olması nedeniyle ödem atmanıza, sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına ve diyetinize çok fazla yardımcı olabilir.

Salatalık

Kiraz: İdrar atımını artırması, böbrek sağlığında etkili olması, ödem atmaya yardımcı olması, kalp damar sağlığını desteklemesi vb. özellikleri nedeniyle yaz aylarında tüketilebilecek ideal bir besindir. Doğru tüketimi önemlidir ve yaklaşık 10-12 adet kiraz bir porsiyon meyvedir.

Kiraz

Kabak: Pazar ve marketlerde yaz aylarında kolaylıkla bulunabilen ve ucuz olan bir besindir. Lif ve mineral açısından oldukça zengindir. Bu özellikleri nedeniyle zayıflamak isteyen bireylere tavsiye edilebilecek besinlerin başında gelir. Ancak kızartılarak tüketmemeye özen gösterilmeli; salata, çorba, zeytinyağlı yemeği tercih edilmeli.

Kabak

Semizotu: İçerdiği yüksek omega 3, çeşitli vitaminler ve mineraller, yüksek lif seviyesi ve az kalorili olması nedeniyle diyet programlarında rahatlıkla tüketilebilir.

Semizotu

Karpuz: Çoğu kişinin yaz aylarındaki en favori meyvesidir. İdrar atımını artırması, böbrek sağlığında etkili olması, ödem atımına yardımcı olması ve içerdiği antioksidanlar sayesinde diyetinizde tüketebileceğiniz ideal besinler arasında yer alır. Büyük doğranmış 3-4 dilim karpuz bir porsiyon meyvedir.

Karpuz

Doğru Beslenme Tavsiyeleri

  • Yaz aylarında uzayan günlerle ve tatil döneminde, öğün düzenimiz değişmektedir. Kahvaltı ve akşam yemeklerinin geç saatlere kalmasından sakınmalısınız.
  • Yaz ve kış aylarında ortak olan şey, gece geç saatlerde ve uyku ile metabolizma hızımız düşer, bu nedenle gece yemelerinde olabildiğince kontrollü olmalıyız. Fazla yağlı, saf şeker içeriği yüksek yiyeceklerden sakınmalıyız.
  • Az ve sık beslenme dediğimiz düzen yani 3 ana 3 ara öğün diyetisyenlerin ortak görüşü. Bu düzende beslenerek metabolizmayı hızlandırmış oluruz ve daha kolay kilo verebiliriz.
  • 4 saatten fazla aç kalmamaya özen gösterin. Sıcakların da etkisi ile vücut 4 saatin sonunda enerji ihtiyacı nedeniyle açlık sinyalleri verir ve enerji harcamasını minimum düzeye indirir. Bu durumun oluşmaması için öğün düzeninize dikkat etmelisiniz.
  • Vücudumuz idrar ter ve dışkı ile zararlı toksinleri kendiliğinden atabilmektedir. Vücudumuzun bu arınma özelliğini desteklemek adına, mevsiminde yeterli sebze meyve ve yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Sindirim Sistemi (Gastrointestinal) ve Mide Hastalıkları

Sindirim Sistemi Nedir?Sindirim sistemi (gastrointestinal sistem), yiyeceklerin ve sıvıların vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerine dönüşmesini sağlayan organlardan...